Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agyérkatasztrófák tünetei és kezelése

index.jpgA hétköznapi nyelv jellemzően szélütésként, gutaütésként, agyvérzésként, stroke-ként emlegeti az agyérkatasztrófákat.

Mik az agyérkatasztrófák?

 

A hétköznapi nyelv jellemzően szélütésként, gutaütésként, agyvérzésként, stroke-ként emlegeti az agyérkatasztrófákat. Ezek a fogalmak orvosi értelemben is megfelelőek, hiszen az ilyen eseteknél vagy arról van szó, hogy egy ér megreped és bevérzik, vagy pedig arról, hogy elzáródik, emiatt pedig nem kap vért a mögötte lévő agyállomány. A következmény mindkét esetben ugyanaz: az agyszövet egy része jelentősen károsodik, mert nem kap vért.

 

index.jpg

 

Az agyérkatasztrófák előfordulása

 

Itthon évente 200-240 ezren esnek át valamilyen agyérkatasztrófán, közülük mintegy 18 ezren pedig bele is halnak.

Agyérkatasztrófa - leggyakrabban vérzéses stroke - gyerekeknél is előfordulhat, de az érintettek többsége idősebb. A nemek közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy férfiaknál az agyérkatasztrófák 50 éves kor alatt gyakoribbak, de később a nők utolérik őket.

 

Az agyérkatasztrófák okai

 

Az agyérkatasztrófák oka alapvetően az agy vérellátási zavara, legyen az akár repedés miatti vérzés, akár az ér szűkülése, elzáródás miatti probléma. Az ide vezető skála nagyon széles, de leggyakrabban általános érelmeszesedés, magas vérnyomás és cukorbetegség áll a háttérben. Utóbbiak súlyos szövődménye a stroke. Mellettük vannak olyan egyéb rizikófaktorok, amelyek nem függetlenek ezektől a betegségektől. Ilyenek például az érelmeszesedéshez kapcsolódó vérzsírzavarok, a nagyfokú elhízás, az erős dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás.

 

Az agyérkatasztrófák diagnózisa

 

A diagnózis felállítását maga az anamnézis is segíti, feltéve, hogy a beteg el tudja mondani a panaszait. A gyanúhoz gyakran már ez elegendő. A vizsgálat kapcsán az orvosok a tüneteket keresik: például rákérdeznek az izomerő csökkenésre, a látászavarra. A döntő a CT-vizsgálat , amiből azt is meg lehet mondani, hogy az agyérkatasztrófa vérzéses eredetű vagy elzáródásos.

 

Az agyérkatasztrófák kezelése

 

A kezelés minden esetben az agyérkatasztrófa típusától függ . A stroke azonnali kórházi kezelést indokol, mivel minél korábban kezdik el kezelni, annál több agyterület menthető meg a pusztulástól. Ami ugyanis elpusztul, az már nem hozható helyre. Emiatt a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, mielőbb kórházba kell jutni. Gyakori, hogy a problémát felismerő orvos egyből úgynevezett stroke centrumba küldi a betegeket.

A kezelésnél kulcsfontosságú a szervezet működésének fenntartása, ennek érdekében a beteget folyamatosan monitorozzák: mérik a vérnyomását, vércukorszintjét, minden paraméterét. A vérömleny károsító hatásának csökkentése érdekében a beteg infúziót is kap, ha indokolt, idegsebész műtétet is elrendelhet.

A kezelésnek része a rehabilitáció, ami nagy fegyelmet, türelmet, aktivitást igényel a betegtől. Ennél az idő nem napokban, hanem hetekben, hónapokban, sőt években mérhető, van, hogy egy életre szól. Ez idő alatt fontos szerepet tölthetnek be a gyógyszerek, mellette pedig a fizikoterápia. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a logopédusok, gyógytornászok. Utóbbiakra főleg mozgászavarnál van nagy szükség: megesik, hogy betegnek egy adott mozgássorozatot élete végéig rendszeresen gyakorolnia kell.

 

Az agyérkatasztrófák szövődményei

 

A legsúlyosabb szövődmény a halál, vagy az életminőséget nagyban befolyásoló agykárosodás.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kapocsi Judit belgyógyász főorvosnak

 

Az agyérkatasztrófák megelőzése

 

Tudjuk, melyek azok a rizikófaktorok és társbetegségek, amelyek növelik az agyárkatasztrófák kockázatát, emiatt fontos, hogy ezeket a betegségeket jól karban tartsák. Azaz kezeljék a magas vérnyomást és a diabéteszt, a zsíranyagcsere-zavarokat. Emellett életmódbeli változtatásokkal küzdeni kell a túlsúly ellen, el kell hagyni a dohányzást, kerülni kell a mértéktelen alkoholfogyasztást.

Akinek már volt stroke-ja, az a második előfordulását a helyes életmód mellett komplex gyógyszeres terápiával csökkentheti. Utóbbi a társbetegségek kezelésén alapul.

 

Hasznos tudnivalók

 

Megesik, hogy a betegeknél jelentkeznek az agyérkatasztrófák gyanús tünetei, majd maguktól elmúlnak, semmilyen nyomuk nem marad. Ez az úgynevezett átmeneti agyi vérellátási zavar (TIA), aminek rengeteg oka lehet. Ezt nagyon komolyan kell venni, mert a stroke-nak akár "beharangozója" is lehet. Emiatt ilyen esetek után akkor is orvoshoz kell menni, ha a tünetek nyomtalanul eltűntek (ez 24 órán belül meg szokott történni). Ez azért fontos, mert kiderülhetnek olyan eltérések, amelyekkel foglalkozni kell. Ha ugyanis ezeket időben kezelik, akkor az segíthet megelőzni egy esetleges későbbi stroke-ot.

 

Az agyérkatasztrófák gyógyulási esélyei

 

Minden esetben az alapproblémától függnek a gyógyulási esélyek, attól, hogy mekkora volt a baj. Egyes agyérkatasztrófák akár nyom nélkül gyógyulhatnak, míg mások tartós károsodást, maradandó problémát okoznak. Általánosságban elmondható, hogy ha a beteg jól együttműködik, ha a szervezet nem túlzottan elrongálódott, elhasználódott, ha a sérülés nem túl nagy, akkor a felépülés, ha kisebb-nagyobb maradványtünetekkel is, de sikerülni szokott.
 
Forrás:http://www.hazipatika.com
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 



Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista




Statisztika

Online: 12
Összes: 407830
Hónap: 12967
Nap: 476