Elveszi az írók munkáját Scheherezádé, a robot!

Azt gondolhattuk, hogy a technológia sohasem juthat el arra a szintre, ahol már veszélyezteti az emberi kreatív munka piacát. Scheherezade viszont felráz az álmunkból, és szembesít azzal, hol tart ma a mesterséges intelligencia.

A Georgia Institute of Technology bemutatta a szakmának Scheherezade-t, az arab történetekből ismert mesemondóról elnevezett mesterséges intelligenciát, aki képes a sokunk által kedvelt kalandkönyvek formájában alkotni.

Nem is hinné el, hogy hol tart ma a mesterséges intelligencia /Fotó: Northfoto

Aki nem ismerné a koncepciót, ezek a kalandkönyvek egy elágazó narratívát tartalmaznak, aminek útvonalát az olvasója alakítja méghozzá olyan módon, hogy megadott pontokon ő dönt, hanyadik oldalra és hová lapoz.

Ezzel a döntésközpontúsággal az olvasó a beleélés egy új szintjét érheti el. Gondolom azért néhányunk forgatott ilyet gyermekkorában...

Természetesen nem ez az első alkalom, hogy egy mesterséges intelligenciát felvérteztek azzal a képességgel, hogy különböző játék-szcenáriókat tudjon generálni az egyén számára, ám Scheherezádé nem állt meg ott, hogy csupán egy véges számú narratívát legyen képes létrehozni. Crowdsourcingra építve (vagyis a közösség közreműködésére) megszünteti a végesség limitációját.

"A nyílt interaktivitásra építő narratív rendszerünk a különböző műfaji modelleket a közösség által betáplált adatok és történeti kulcspontok alapján képes generálni különböző akciókat úgy, hogy koherens élményt nyújtson a felhasználónak" nyilatkozta Mark Riedl, a Georgia Tech interaktív komputerizációval foglalkozó részlegének munkatársa.

Ex Machina: a 2015-ös év egyik legjobb mesterséges intelligenciával foglalkozó filmje

"Ha elég adat fog a mesterséges intelligencia rendelkezésére állni, képes lesz olyan hatékonysággal játszható történeteket írni, ami nagyon nehezen lesz csak megkülönböztethető az ember által alkotottól" tette hozzá Riedl.

A csapat két különböző szcenáriót tesztelt: egy bankrablásról és egy randiról szólót. Ezt a két történetet háromféle módon írták meg, amik közül az első az ember alkotta kaland volt, a második a Scheherezádé által generált sztori, a harmadik pedig egy klasszikus generátor által készített narratíva.

Scheherezádé működés közben

A csoport hibák után kutatott, történetbeli inkonzisztenciákat kerestek, hogy ezzel mérjék Scheherezádé képességeit. Ahogy azt várni lehetett, a klasszikus véletlenszerűség-generátor végzett az utolsó helyen átlag 12,5 hibaponttal, míg mind Scheherezádé, mind az emberi alkotás átlag 3 hibaponttal végzett.

A következő lépés az lesz, hogy a mesterséges intelligenciát a generikus történetek írása után a specifikusabb, kreatívabb sztorik kreálására is felkészítik, ebben pedig a crowdsourcing fog nagyban segíteni.

"Jelenleg azért még mindig az emberi kéz által írt interaktív narratívák a legköltséghatékonyabbak. Ám meg kell említeni, hogy a nyílt interaktív narratív rendszerünk ígéretesnek bizonyul abban, hogy levegyük ezt a terhet a szerzők válláról."

Ijesztő belegondolni, hogy hamarosan talán a mi munkánk "terhét" is leveszik majd a hozzá hasonló mesterséges intelligenciák a vállunkról.

Forrás:http://www.blikk.hu

Névnap