Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szenzáció! 5 dimenziós nanoüveg lehet a földi kultúra örök záloga

868295f2abe44cbd0c91d9351e13275d.jpegAmerikai tudósok óriási lépést tettek a digitális adatrögzítés területén. Olyan adathordozót hoztak létre, ami képes többmilliárd évet is átvészelni az információ sérülése nélkül.

article preview

Amerikai tudósok óriási lépést tettek a digitális adatrögzítés területén. Olyan adathordozót hoztak létre, ami képes többmilliárd évet is átvészelni az információ sérülése nélkül.

 

868295f2abe44cbd0c91d9351e13275d.jpeg

 

A Southamptoni Egyetem Optoelektronikai Kutatóközpont tudósai nanostrukturált üveg segítségével fejlesztettek ki egy 5 dimenziós adatrögzítő és -olvasási módszert.

Az Egyetem a Twitteren is közzétette áttörését
 

Az adathordozó eddig nem látott tulajdonságokkal rendelkezik:

  •  360 terrabyte adatot tárol egy lemezen
  • 1000°C fokig megőrzi termális stabilitását
  • 13,8 milliárd évet bír ki szobahőmérsékleten

A gyakorlatilag elpusztíthatatlan eszköz az archiválás egy új korszakát nyitja meg a tudomány számára. Múzeumok, könyvtárak és országos archívumok nagy hasznát vehetik az új találmánynak.

 

Először 2013-ban kísérleteztek 5D-ben rögzített adatokkal, aminek keretében sikerült 300kb-nyi adatot rögzíteni.

Jelenleg a technológia ott tart, hogy képesek vagyunk az emberi történelem szempontjából rendkívül fontos dokumentumokat rögzíteni, mint például Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, Magna Carta-t és a Bibliát.

A rögzítés egy ultragyors lézersugárral történik, ami rendkívül rövid, de intenzív hullámokkal három külön, nanostrukturált üvegrétegbe rögzít 5 mikrométernyi (a méter egy milliomod része) távolságban.

 

Ez a pontstruktúra polarizálva engedi át a fényt, ami azt jelenti, hogy amint fénysugár éri, azt minden egyes pont különböző irányokba engedi tovább, amit egy mikroszkóp és polarizátor adatként tud értelmezni.

A pontok a három térdimenzióban való elhelyezkedésük mellett a méretük és az irányuk is hozzájárul az információ konstruálásához. Ez adja ki az 5D metódust.

 

A kutatócsapat jelenleg ipari partnerek után kutat, hogy piacra dobhassák terméküket, és a nagyközönség számára is elérhetővé tehessék.

 

Forrás:http://www.blikk.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 12
Összes: 432082
Hónap: 9657
Nap: 334