6 módszer a klasszikus receptek feldobásához.


 

Egy házi „sütemény válogatás” az egyik legkellemesebb kelléke a karácsonyi ünneplésnek. A régimódi receptek feldobása érdekében, fedezzünk fel néhány új hozzávalót! Mindenki nagy izgalommal várja a sütés, a díszítés - és különösen a karácsonyi sütemények elfogyasztásának rituáléját. Minél nagyobb a választék, annál jobb! A karácsonyi sütemények klasszikus receptjei még mindig nagy kedvenceknek számítanak, néhány extra íz keverékének hozzáadásával azonban még különlegesebbé tehetjük ünnepi kosarunkat. A leggyakoribb karácsonyi ízek közé tartozik a fahéj, a szerecsendió, a borsmenta, a gyömbér és a szegfűszeg. A fahéj aromája azonnal megidézi a karácsony hangulatát. Melegen hat az érzékekre, étvágyat gerjeszt, sőt állítólag a boldogság érzetét is elősegíti. Kétségkívül az ünnepi időszak egyik legfontosabb fűszere, amely a süteményektől kezdve az italokig, bármiben felhasználható. A forralt borban szintén a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréket fedezhetjük fel, egy cseppnyi ánizs, bors és kardamom mellett. Ugyanezen fűszeres hozzávalókat alkalmazzák az amerikai mézeskalács sütemények, illetve az alábbi, Európa-szerte hagyományos édességek készítésekor: a Holland és Belga spekulókat például fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel, de  kardamommal és fehérborssal is ízesítik. A Pfeffernusse esetében a szegfűszeget keverik a fahéjjal és mogyorófélékkel, emellett porcukorba görgetik, hogy apró hógolyóknak álcázzák őket. A tradícionális német Lebkuchen süteményeket gyömbérrel, borsmentával, kardamommal, szegfűszeggel, korianderrel, ánizzsal és szerecsendióval ízesítik. A számos különböző sütemény elkészítése meglehetősen időigényes lehet, különösen, amikor minden perc egy kincs, hiszen rengeteg a teendő az ajándékvásárlással, a fadíszítéssel, és az ünnepi vacsora előkészületeivel. Emellett persze összejövetelekben is bővelkedünk. A karácsonyi sütemény remek ajándék a találkozók alkalmával, amelyeket ajándékozhatunk tanároknak, szomszédoknak, kollégáknak és barátoknak. A móka része, hogy bővítsük a sütemények repertoárját, így az egyszerűen elérhető változatosság érdekében használja az alábbi ünnepi fűszereket. Már egyetlen adag  tésztából is készíthet két különböző süteményt. Karácsonyi cukrász ismereteink bővítése érdekében rendezzünk sütőpartikat, ahol rengeteg apró fortélyt leshetünk el egymástól. Az alábbi 5 tanács egyedi ötleteket kínál arra, hogy kissé megfűszerezzük a jó öreg recepteket:

1. Kekszes Latte

Használjon egy kevés feketekávét, amelyet fahéjjal, kardamommal és kristályozott gyömbérrel. A hagyományos cukrot helyettesítse barnacukorral!

2. Fahéjas cukorsütemények

A sütemények végébe tűzzön pálcikát, hogy a gyerekek nyalókaként tarthassák a kezükben.

3. Mézeskalács

A cukormázzal díszített emberkék helyett, formák segítségével készítsünk fákat, csillagokat, hópelyheket és szívecskéket melyeket cukorral „havazhatunk”.

4. Gyömbéres máz (süteményekhez)

Pároljuk meg a barna cukrot, a melasz gyömbért, és negyed bögrényi vizet. A cukor oldódásával együtt keverjük. 1-2 percig hagyjuk sűrűsödni, majd a végén hagyjuk hűlni.

5. Fűszeres Biscotti

A klasszikus olasz sütemény feldobása érdekében adjunk hozzá egy kevés kandírozott gyömbért, egy kávéskanál fahéjat vagy bármi egyéb karácsonyi fűszert!
 

Fahéjas cukorsütemények

 

  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 kávéskanál karácsonyi fűszerkeverék: borsmenta, szegfűszeg és szerecsendió
  • 220 g barnacukor
  • 100 g kristálycukor
  • 227 g vaj
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál vanília aroma
  • 3 dkg liszt
  • ¾ kávéskanál sütőpor
  • ¼ kávéskanál só
  1. A sütőt melegítsük elő 150 fokon.
  2. Egy kisebb méretű tálban keverjük össze a 3 evőkanálnyi cukrot, fahéjat és karácsonyi fűszerkeveréket.
  3. Egy nagyméretű tálban keverjük el a barna és fehér cukrot, majd közepes sebességfokozaton konyhai robotgép segítségével keverjük el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, és a vanília aromát majd keverjük addig, amíg könnyed és habos állagú krémet nem kapunk.
  4. Egy külön tálban keverjük össze a sütőport, a sót és a lisztet. Ezt öntsük a cukros keverékhez, majd alacsony fokozaton keverjük el de épp hogy csak annyira, hogy a hozzávalók elvegyüljenek. (ellenkező esetben a süti túl kemény lesz)
  5. A tésztát gyúrjuk kb 2 cm átmérőjű golyókká, majd hempergessük meg a cukorban és fahéjban. Helyezzük a golyókat sütőpapírra, majd 18-20 percig süssük őket 150 fokon. A sütés után hagyjuk őket kihűlni, ezt követően pedig már tálalhatjuk is!

 

Forrás:http://www.everydayme.hu