Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Disznótoros

 

 

Orjaleves


10 személyre:
2,5 kg orja (10 darabba vágva), 50 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 25 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 2 nagy fej hagyma héjastól négyfelé vágva, 1-2 fej fokhagyma, 2 piros csövespaprika, 20-25 szem egészbors, egy-két kanálnyi paradicsompüré.
Tízliteres fazékban 6 liter vízben egyszerre teszem fel az összes hozzávalót. Erős túzön felforralom és takarékon főzöm, míg minden meg nem puhol. Közben a habját leszedem. A fazék alatt lekapcsolom a tüzet, kicsit várok, majd levesszűrőn leszűröm. Újra felforralva cérnametéltet főzök bele. Az orjacsontokat és a főtt zöldségeket vele együtt tálalom és ecetes tormát is teszek az asztalra.
Nagyon lassan, sokáig kell főzni, hogy szépen gyöngyöző aranysárga levest kapjunk

Torosleves

15 dkg máj, 15 dkg tődő, 15 dkg szív, 25 dkg csont, 1 fej hagyma, só, fél babérlevél, 20 dkg leveszöldség, 10 dkg kelkáposzta, a rántáshoz 2 ek olaj, 2 ek liszt, fél citrom leve, 1 dl tejföl.
"A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni és sóval meg babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük. Végül belerakjuk a májat is és még tíz percig forraljuk. Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük. Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra."

Szalonna, tepertőkészítésTechnológia


A zsíradékot lehetőség szerint vágjuk 4x4 cm-es kockákra. Tegyük egy edénybe, öntsünk alá kevés vizet és gyújtsunk alá. Az edény ne legyen színültig tele, mert akkor a zsír könnyen kifut s meggyullad. Állandóan kevergetve süssük ki. Mikor aranysárgára sült, tegyünk bele egy pohár tejet és a sercegés megszűntéig zárjuk le egy fedővel az edényt. Leszűrjük, kissé kinyomkodjuk belőle a zsírt, de ne préseljük szárazra, mint a gyaluforgács. Ilyenkor ugyan több zsírt kapunk, de a töpörtyű élvezhetetlen lesz.

Szalonnakészítés

A disznóvágás egyik legtartósabb terméke a szalonna. Régen olcsó volt, ma már azonban ára egyre jobban közelít a "nemesebb" húsokéhoz. A zsírszalonna egy részét (egyre kevesebb részét) kiolvasztjuk zsírnak, tepertőnek, a másik részét pedig szalonnának dolgozzuk fel.

A szalonnának szánt darabokról távolítsuk el a véres részeket és formázzuk meg őket. Vágjunk nyílást a madzag számára rajta, hiszen majd fel akarjuk akasztani. Sózáshoz csak jódozatlan konyhasót használunk. Asózási idó leteltét követően (kb. 3-4 hétig tart) leszikkasztjuk, majd a füstre akasztjuk. A szalonna füstölése kb. 3-5 napig tart. A megfüstölt szalonnát száraz, hűvös helyre akasztjuk, ügyelve arra, hogy egymást ne érintsék.


Abált szalonna

 


Erre a célra legjobb a vékony toka- vagy hasaalja-szalonna - 1-2 db tenyérnyi darab. Sóval jól bedörzsöljük, majd egy napig hideg helyen állni hagyjuk, ezután 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben fél óráig forraljuk. Deszkára tesszük, vastagon megszórjuk pirospaprikával, tetejére is tiszta deszkát rakunk, erre egy súlyt, és hideg helyre tesszük.

Fehér sózott szalonna
A disznóvágás után a szalonnát hagyjuk lehűlni. Kilogrammonként 10 dkg sót számítva, egyenletesen bekenjük a nagyobb darabokban hagyott szalonnát. Ez a szalonnafajta hűvös, szellős helyen akár 6-8 hónapig is eláll.

Kenyérszalonna

 


Hasaszalonna, só.
A megformázott hasiszalonna táblákat jól bedörzsöljük konyhasóval, majd 3 hétig a sóban állni hagyjuk. Két - három alkalommal megforgatjuk, ismét bedörzsöljük. Ezután langyos vízzel lemossuk, zsinegre akasztjuk, megszárítjuk, majd sárgásbarnára füstöljük. Szellős, hűvös helyen tárolandó. Egész évben fogyasztható.

Debreceni paprikás szalonna
Pörzsöléssel szőrtelenített disznóból készül. A pörzsölés megadja neki a különlegett "égett" ízt. A tisztára kapart szalonnákat 3 ujjnyi szélességű, 2 újjnyi magasságú, 40 cm hosszúságú darabokra vágjuk, sóval jól bedörzsöljük. 8-10 napig sózzuk, naponta átforgatva azokat. A végén a sót lesöpörjük róla, bedörzsöljük pirospaprikával. (a bőrös részek természetesen kimaradnak ebből). Fehér tiszta papírba csavarva 1-2 napra hideg füstre akasztjuk.

DisznósajtkészítésA disznósajt (disznófősajt, sajt, préssajt, préshurka stb.) fő összetevői a következők: fejhús, tokaszalonna, bőrke. Mozaikszerű vágási felület eléréséhez teszünk bele szívet, nyelvet, esetleg vesét, fület stb. Feltétlenül sok bőrkét kell beletennünk, hogy a magas kollagéntartalom "összeragassza" sajtunkat. A disznósajtot mindig "vágósra", a kelleténél sósabbra kell fűszereznünk, hiszen a főzés során ennek egy része kioldódik.

A sajtot fel is füstölhetjük. Ezzel nemcsak az eltarthatósága fog megnőni, hanem egyedi füstölt ízt is kapunk.

Puha kenyérrel, savanyúsággal mennyei élvezet. Utána fröccs dukál leöblíteni.

Disznósajt 1.
Fejhúst, tokaszalonnát jól megfőzzük, majd nagyobb darabokra vágjuk. Kevés abalével, őrölt borssal‚ reszelt citromhéjjal ízesítjük. A disznó megtisztított, kimosott gyomrába töltjük, nyílását bevarrva az abalében kifőzzük. Két deszkalap közé helyezve, majd követ rátéve másnap reggelig préseljük.Disznósajt 2.
1 fej, 1 kg toka, 70 dkg zsíros hús, 1 nyelve, 50 dkg bőrke, 1 kg zsír, 6 gerezd fokhagyma, 2 dkg őrölt bors, 5 dkg paprika, 10 dkg só.
A húsokat a nyelvvel, szalonnával, bőrkével együtt annyi hideg sós vízbe tesszük fel, amennyi ellepi. Lassú tűzön puhára főzzük, majd kicsontozzuk. A főtt húsokat a szalonnával együtt vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd a sóval és a fűszerekkel együtt a húscsíkokhoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk. A gyomorba töltjük. Bevarrjuk, majd 90 fokos vízbe helyezve 1 órán át lassú tűzön abáljuk. Kivéve megszturkáljuk, Két deszkalap közé helyezve, majd követ rátéve másnap reggelig préseljük. Frissen fogyasztható, hideg füstön felfüstölve hetekig is eláll.
Disznósajt 3.
1 kg tokaszalonna, 1 kg bőrke, 0,5 liter vér, 15 dkg őrölt bors, 1/2 dkg őrölt szekfűbors, kevés csombor, 8 dkg só.
A szalonnát és a bőrkét enyhén sós vízben puhára főzzük. A vért összekeverjük a fűszerekkel. A szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és a vérhez adjuk. A főtt bőrkét ledaráljuk, fűszerezzük, sózzuk és alaposan összedolgozzuk. A szalonnacsíkokat a bőr főzőlevével jól elkeverjük és az egyik végénél előzőleg bevarrt vastagbélbe töltjük. A másik végét bevarrva , megszúrkálva 90 fokos vízben egy órán át főzzük. A vízből kiemelve deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, leszikkasztjuk. Hideg helyen tároljuk.

Hurkakészítés
A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

A hurkákat mindig lazán töltsük a hurkabélbe, mert különben az abálásnál, illetve a sütés folyamán könnyen kirepedhet.

Az abalé hőmérséklete semmiképpen ne lépje túl a 90 Celsius fokos hőmérsékletet. Nem szabad forrnia. Így nem repednek ki a hurkáink. A hideg lébe tegyük a hurkát és inkább a lével együtt melegedjen fel, így biztosan nem reped ki. Általában az abalében főzik ki a hurkákat, amelyben a húsok is főttek. Jó fűszeres, zsíros lé. Használhatjuk a hurka hígítására, de el szokták rakni ételkészítésre is (például sváb töltöttkáposzta). Sok helyütt a megmaradt másik disznó(k) moslékjába kerül. Régen levesekhez is felhasználták.

A hurkakészítés kényes kérdése a sózás. Egy disznóvágásnál véleményem szerint nem az egészséges táplálkozás a fő szempont, hiszen amúgy is nagy zsír-, illetve fűszerbombát veszünk magunkhoz ilyenkor. A jó ízhatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő sómennyiség használata. A sótlan termék ehetetlen, hiába vigyáztunk az egészségünkre. Az elsózott hurka úgyszintén. Általában 2-3 dkg a kilogrammonkénti ideális sómennyiség.
Egy disznóvágás során eszegetünk, iszogatunk, szóval gyakran változik a szájízünk. Könnyen elronthatjuk a sózást. Ne röstelljük hát, mérjük ki a receptben megadott sómennyiséget.

A hurka sütéséhez nagy szükség van a benne lévő zsíradékanyagokra. Megfelelő zsíradéktartalmú hurkákat bátran süthetjük grillsütőben, vagy fóliában egyéb zsíradékok hozzáadásának mellőzésével.
A hurkasütés másik kiváló módja a krumpliágyon való sütés:
Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kizsírozunk, ráterítjük a karikákra vágott krumplit, megsózzuk, majd rátesszük a hurkákat és kolbászokat. A sütés félidejében a töltelékeket megforgatjuk, a krumplit pedig kissé fellazítjuk.

Sütés előtt mártsuk egy pillanatra a hurkát meleg vízbe, így nehezebben reped ki.
MájashurkákA disznó egyik legfontosabb, legmarkánsabb ízű, legértékesebb része a máj. A májashurkának is ez az elengedhetetlen alkotórésze. Ezen kívül teszünk még bele véres húsdarabokak, tokaszalonnát, színhúst, szalonnanyesedéket, a fodorhájat bőrkét, fejhúst, tüdőt stb.
Töltőanyagnak rizst, zsemlét, darát, különféle kásaféléket szoktak belerakni.
A fűszerek közül a legfontosabb a bors,valamint a majoranna. Jöhet még bele ezen kívül hagyma, fokhagyma, paprika, szegfűbors, cayenne bors, csombor, tej, de még akár mazsola is.

Májashurkák

Májas hurka
1 kg tüdő, 50 dkg toka, 50 dkg máj, 25 dkg hagyma, 20 dkg rizs, 15 dkg zsír, 5 dkg só, 1 dkg őrölt feketebors, 1 dkg paprika, 1 kk majoranna, késhegynyi szegfűbors.
A húsféléket gyengén sózott vízben puhára főzöm, onnét kivéve lehűtöm, majd ledarálom. A rizst félpuhára főzöm és lehűtöm. Az apróra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítom, hozzáadom a darált húsfélékhez, hozzáadom a rizst, sózom, beleteszem a fűszereket. Abalével beállítom a kellő, tölthető sűrűséget. Lazán betöltöm a vastag hurkabélbe. A mintegy 80 fokos abalében kb 40 percig abálom. Kiszedve hideg vízbe szedem. Ha megszáradt, kevés zsírban ropogósra sütöm mindkét oldalát.

 Rizses-májas hurka 1.
1 kg máj, 80 dkg húsos toka, 1 kg tüdő, 40 dkg rizs, 12 dkg zsír, 25 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1/2 dkg őrölt szegfűbors, 1 csapott evőkanál majoranna, 4 dkg paprika, só.
A szalonnát és a tüdőt sós vízben puhára főzöm és lehűtöm. A májat a szalonnával és a tüdővel együtt apró lyukú húsdarálón ledarálom. A tisztított rizst puhára főzöm az abalében. A kockára vágott vöröshagymát a zsíron világossárgára fonnyasztom és a hideg vízzel leöblített rizzsel együtt hozzáadom a darált húsokhoz. Megfűszerezzem, sózom, majd annyi abalevet öntök hozzá, hogy tölthető masszát kapjak. Lazán betöltöm. Végeit elkötöm, majd 85 fokos vízben 40 percig főzöm. A vízből kiemelve lehűtöm, majd fogyasztás előtt megsütöm.


Rizses-májas hurka 2.
50 dkg rizs, 80 dkg máj, 1 kg toka, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg feketebors, 1 ek majoranna, só.
A kockákra vágott húst és májat hideg vízben feltesszük főni. Félórányi abálás után a májat kiszedjük, de a többi húsfélét még további fél óráig főzzük. A zsíron üvegesre fonnyasztjuk az apró kockára vágott hagymát. Az abalében puhára főzzük a rizst, majd hideg vízben leöblítjük. A kihűlt húsféléket közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a megfőtt rizzsel, a fűszerekkel összekeverjük. Szükség esetén az abaléből is adhatunk hozzá. A masszát a hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és kb 70 fokos vízben 30 percig főzzük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

VéreshurkaA véreshurka készítése szinte teljes mértékben megegyezik a májashurkáéval, kivéve néhány hozzávalót. A nevében is szereplő vér tiszta fehérje, nagy mennyiségű zsírt képes megkötni. Adagolásával vigyázzunk, mert könnyen kiszárad a hurkánk. A vér szárazságát zsírszalonnával szokás ellensúlyozni.


Véreshurkák


Rizses véreshurka 1. (zalai recept)
(Zalában, Tolnában, Baranyában rizses hurkának hívják a véreshurkát !).
1 kg tüdő, 3 kg rizs, 1 kg zsírféle, 1 liter vér, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál törött bors, 1 ek majoranna, 3 babérlevél, só.
A tüdőt és a zsirféléket megabálom és a sós, babérleveles abalében a rizst puhára főzöm. A kihűlt rizshez hozzáadom a ledarált tüdőt, a zsírféléket, a sárgára pirított hagymát, a vért, a fűszereket és a sót. Jól elkeverem a masszát. A vérrel vigyázni kell, mert túladagolása túlságosan kiszáríthatja a hurkát. Lazán bélbe töltöm és 90 fokos abalében fél óráig főzöm.

Tejes véreshurka
1 kg zsíros, véres hús, 1 kg sovány hús, 1 liter vér, 30 dkg hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 10 dkg zsír, 6 zsemle, 2 dkg törött szegfűbors, 2 dkg bors, só.
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítom, majd hozzáadom az apró kockára vágott zsemlét. A húst‚ valamint a szalonnát sós vízben puhára főzöm, majd onnét kivéve a húst ledarálom, a szalonnát pedig apró kockákra vágom. Az egészet összedolgozom a fűszerekkel, tejjel‚ vérrel, tojással. Sózom, lazán betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokos vízben 30 percig főzöm. Sütve fogyasztható.


Zsemlés véreshurka 1.
1 kg tüdő, 1 liter vér, 1 kg toka, 10 zsemle, 15 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1 dkg őrölt kömény, só.
A tokaszalonnát és a tüdőt puhára főzöm, majd kihűlés után a húst ledarálom, a szalonnát pedig apró kockákra vágom. A zsemlét kis kockára vágom‚ elkeverem a vérrel. Az apróra vágott hagymát világossárgára pirítom. Hozzáadom a fűszereket, összedagasztom, szükség szerint abalével higítom. Betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokos vízben 40 percig főzöm. Sütve kínálom.Zsemlés véreshurka 2.
1 kg tarja, 1,5 liter vér, 50 dkg toka, 10 zsemle, 25 dkg hagyma, 20 dkg zsír, 3 dkg paprika, 2 dkg őrölt bors, 1 kávéskanál majoranna, 2 g őrölt kömény, só.
A tarját és a tokát enyhén sós vízben puhára főzöm. Az apróra vágott hagymát 10 dkg zsírban megpirítom. A zsemlét apró kockára vágom, 10 dkg zsíron megpiritom‚ belekeverem a vérbe. A lehűlt húsfélét nagylyukú húsdarálón ledarálom. Az egészet, a fűszerek hozzáadásával, sózva összekeverem‚ hurkabélbe töltöm. 90 fokos vízben 30 percig főzöm. Sütve fogyasztható

Véreshurka belsőséggel
1,5 kg belsőség (tüdő, szív stb.), 1 kg bőrke, 1 liter vér, 25 dkg tokaszalonna, 55 dkg rizs, 15 dkg zsir, 20 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1 dkg szegfűbors, 1 csapott evökanál majoranna, só.
A belsőséget, a bőrkét, a tokát puhára főzzöm‚ lehűtöm. Az abalében megfőzöm a megtisztított, megmosott rizst. Az apróra vágott hagymát világossárgára pirítom. A belsőséget, a bőrkét ledarálom, a tokaszalonnát apró kockára vágom. Hozzáadom rizst, a vért, a fűszereket, összegyúrom, majd lazán betöltöm a bélbe. 85 fokos vízben 40 percig főzöm. Sütve fogyaszthatóKolbászkészítés


A kolbász kicsontozott disznótarjából, dagadóból, vagy 25-35 %-os zsiradékanyag pl. szalonna hozzáadásával lapockából, combból készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marhahús, vadhús is felhasználható. A kolbászkészítés módjainak leírásánál az adalékanyagok - fűszerek, só - megadott mennyisége mindig a kicsontozott színhúsra értendő.

A kolbásznak való húst ne mossuk meg, mert a vízben áztatott készült kolbász könnyen megromolhat. A húsra tapadt vért minden esetben törölgessük le egy száraz ruhával. Az inas, mócsingos részektöl, hártyáktól, porcogóktól darálás előtt szabadítsuk meg a húst, ugyanis ezek nagymértékben rontják az élvezeti értékét.

A kolbászbelet langyos vízben tartsuk felhasználásig, mert az rugalmassá teszi és megakadályozza a bél törését, szakadását.

A kolbász veszít súlyából a füstölés, szikkadás, illetve a tárolás után. Ezt mindig kalkuláljuk be.


A kolbász főzésének - sütésének sok módja ismeretes. Kinek-kinek ízlése, epéjének, gyomrának állapota szerintit kell kiválasztania. Íme a lehetőségek:


Hagyományos sütés zsírban
A forró zsiradékban sütjük lassú tűznél a kolbászt és a hurkát. Lassan kell sütni, hogy ki ne repedjenek a töltelékek.

Tepsiben 1.
Tepsiben leterítek 2 kg felkarikázott burgonyát, megsózom és ráfektetem a hurkákat, kolbászokat. Alufóliával befedem és a sütőben fél óráig fóliával, fél óráig pedig fólia nélkül sütöm. Nagyon finom lesz a krumpli a rácsorgó zsírtól.


Tepsiben 2.
2 kg felkarikázott burgonyát és fél kg hagymát felkarikázok és meghempergetem sós-paprikás lisztben. Egy nagyobb tepsibe fektetem a hurkákat, kolbászokat, közéjük helyezem a köretnek valót, meglocsolom 1-2 pohár tejföllel és alufóliával fedem le. Mehet a sütőbe. Mintegy fél órai sütés után leveszem a fóliát és "meztelenül" sütöm, amíg el nem készül.

Friss kolbász 1.
5 kg lapocka, 1 kg zsírszalonna, 10 g törött fehérbors, 2 dkg currypor, 3 tojás, 2 dl tejszín, 3 dkg paprika, 12 dkg só.
A húst a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, hozzáöntjük a tojások sárgájat és a habbá vert fehérjét. Jól összedolgozzuk és vékony kolbászbélbe töltjük. Azonnal fogyasztható.Friss kolbász 2.


5 kg lapocka, 3 kg zsírszalonna, 30 dkg csiperkegomba, 1 liter vörösbor, 5 dkg őrölt fehér bors, 3 dkg paprika, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 25 dkg só.
A kolbászhúst a szalonnával együtt nagy lyukú darálón ledarálom. A gombát megtisztítom, majd apró lyukú húsdarálón ledarálva a borban megfőzöm. Levével együtt hozzáadom a darált húshoz, sózom, fűszerezem és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól átgyúrom. Kolbászbélbe töltöm, debreceni méretűre csavarom és megsütöm.Friss kolbász 3.
1 kg kövérebb apróhús, 2 dkg zsír, só, paprika, őrölt bors, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma.
A nagylyukú tárcsán darált húst sózom‚ fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.

Friss kolbász német módra
Végy 2 kg disznóhúst, 80 dkg szalonnát, vágd finomra, adj hozzá borsot, szegfűborsot, sót, kevés reszelt citromhéjat. Jól keverd össze és töltsd bélbe. Egy serpenyőben kevés vajon süsd meg mindkét oldalát szép pirosra.

Laci bácsi köményes kolbásza
8 kg sovány disznóhús, 2 kg szalonna, 5 dkg őrölt feketebors, 20 dkg paprika, 5 dkg zúzott fokhagyma, 2 dkg őrölt kömény, 25 dkg só.
A húst és a szalonnát ledarálom, sózom és összekeverem a többi hozzávalóval. A kolbászmasszát sertésbélbe töltöm és 35-40 centis párokat formálok belőle.

SonkaTechnológia


Formázás
Mikor eldöntöttük, hogy hány sonkát hagyunk, hozzáláthatunk a formázáshoz. Először a medencecsontot veszem le a sonkáról úgy, hogy a csontot megfogva, a comb gömbcsontját kiszabadítva vágom le, a hússal együtt. A keresztcsontot mindjárt ki is csontozom. A sonkát bőrével az asztalra fektetem, majd a csülök felső részétől kiindulva szépen, lehetőleg egy vágással körülvágom. A szalonnás rész ne legyen szélesebb, mint a comb húsa és a bőrös rész felől nézve szép kerek legyen. A sonkáról éles késsel minden lógó, bevágott részt levágok, hogy mindenütt lehetőleg sima felületet kapjak. Így szép a sonka, egészben, csülökkel.
Az első sonkánál (lapockánál) is hasonló, kerek vágást kell végezni. Itt viszont meg lehet hagyni, lapockával, vagy lapocka nélkül az egészet. Ha a lapockát, illetve a lapockacsontot kiveszem, csak vékonyabb, kisebb sonka marad. Fontos ennél is minden lógó hús-, illetve zsírdarab levágása.


Sózás
A sonka sózásához kilogrammonként 12-15 dkg só kell. A sózást általában fakádban (melence, teknő stb.) végezzük. Az eresztett levével naponta megöntözzük a sonkákat. A sonkák sorrendjét 2-3 naponta változtatjuk.


Pácolás
A sózást követi a pácolás művelete. A pácolásnál mindig ügyeljünk arra, hogy a páclé állandóan ellepje a húsunkat.Páclé 1.
Sonkánként fél kiló só, egy kanál bors, egy kanál szegfűbors, egy kanál koriander, egy kanál majoranna, két kanál fenyőmag, egy fej hagyma, pár babérlevél.
A hozzávalókat a megfelelő mennyiségű vízben felforraljuk, majd lehűlés után ráöntjük a páclevet a sonkára. A páclének el kell lepnie a húst. A sonka a bőrös részével legyen a pácolókád alja felé. Általában 3-4 hétig pácoljuk a húsféléket, párnaponta forgatva a húst.

Füstölés
A füstölés során több dologra is figyelnünk kell:
- A hőfok (általában hideg füstöt használunk). Csak parázsnak szabad lennie, Láng nem lehet a füstölőben.
- A fafajták (minden fafajtának megvan a saját aromája). Puhafa (pl. fenyő) nem alkalmas füstölésre. Bükkfa, bükkfafűrészpor, gyümölcsfa, gyümölcsfafűrészpor a legalkalmasabb. Sok helyütt szőlőtőkét is használnak füstölésre.
- Az időtartam (a húsdarabok nagyságával arányosan kell növelni a füstölési időtartamot).

A sonka főzése


A sonkát langyos vízben mossuk meg, majd áztassuk be fél-egy napra és egy nagy edényben annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy a víz teljesen ellepje. Kb. három-négy órán keresztül főzzük. Mikor megpuhult, lekapcsoljuk a lángot és a saját levében hagyjuk kihűlni. Leöntjük a levét, majd a sonkát hideg helyre tesszük. A főzőlevét felhasználhatjuk levesek‚ főzelékek ízesítéséhez, de főzhetünk benne kemény tojást is, melynek különleges ízt ad neki.

SzalámiA szalámikészítés a disznóvágás egyik legnehezebb, legkényesebb feladata, de az eredmény az egyik legnagyobb örömöt okozza.
Alapanyaga, zsiradékhányada általában megegyezik a kolbászéval, azzal a megjegyzéssel, hogy a szalámihoz általában érettebb húsokat (anyadisznó) előnyösebb használni.
Bélnek a legalkalmasabb az 5-6 cm-es átmérő. Ez lehet sertés vastagbél, marha vastagbél, lóvékonybél. Sikerrel tölthető szalámi a műbelekbe is. Műbél használatakor azonban feltétlenül "szellőző" fajtát vásároljunk. A disznó bele nem nagyon tűri a feszesre töltést, óvatosan kezelendő ! A belek között megemlíthetjük még a nagyobb átmérőjű "edényeket" is, melyeket szajmóka, gömböc, svártli töltésére használunk. Ilyenek a gyomor, a hólyag, a kata, a poncakli. A beleket alapos tisztítás után langyos vízbe áztassuk be. (a műbeleket is), hogy a töltéskor rugalmasak legyenek.
A szalámit igen feszesre kell tölteni. A belekerült levegőzárványtól laza lesz és nem áll el. Ha ilyet találunk a szaláminkban, akkor tűvel óvatosan megszurkálhatjuk. Másik kényes pont a füstölés:
Általános az a szabály, hogy az átmérő növekedésével nő a füstigény is.
Tartósítószerként szóba jöhet a nátrium-benzoát, salétrom(só), de egyes esetekben a borkősav is.

Sertéshúsból


Téliszalámi 1.
3 kg zsírféle, 7 kg lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 25 dkg só, 5 dkg fehérbors, 1 dkg szegfűbors, 1 dkg salétrom, 1,5 dkg porcukor, 0,5 dkg szerecsendió, 1 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, a fűszerekkel együtt 12-es tárcsán ledarálom. Rövid fagyasztást követően 5-ös darálón újra ledarálom. Hideg helyen másnapig állni hagyom. Jó szorosan betöltöm a szalámibélbe, 2 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 3-4 hónapig eláll. Akkor jó, ha a bőrén fehér nemespenészréteg jelenik meg. Ezt 3-naponta lekefélni !


 


Csípős szalámi
7 kg lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 25 dkg só, 10 dkg paprika, 10 dkg erőspaprika, 1 dkg salétrom, 1 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, a fűszerekkel együtt 12-es tárcsán ledarálom. Rövid fagyasztást követően 5-ös darálón újra ledarálom. Hideg helyen másnapig állni hagyom. Jó szorosan betöltöm a szalámibélbe, 2 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 3-4 hónapig eláll!

Tanyasi paprikás szalámi
5 kg kicsontozott sertéslapocka, 0,5 dkg köménymag, 2,5 dkg őrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 14 dkg só, 2 dkg csipős paprika, 2 dkg édes - nemes paprika, 5 g salétromsó, 0,5 dkg porcukor.
"A kicsontozott húsról gondosan levágom az inas, porcos részeket, majd nagy lyukú tárcsán ledarálom. A köménymagot, a borsot frissen őrlöm. A fokhagymát megtisztítom, összezúzom és rövid ideig két evőkanál vízben áztatom. A ledarált húst az előkészített fűszerekkel, a fokhagymás lével és a salétromsóval összedolgozom, ügyelve arra, hogy a fűszerek egyenletesen elkeveredjenek a hússal. A keveréket letakarva, hűvös helyen, egy éjszakán át pihentetem. Ezután a szalámimasszát vastag bélbe jó szorosan betöltöm és egyforma nagyságúra kötözöm. A szalámirudak egyik végére spárgahurkot kötök, s ennél fogva akasztom fel. 24 órán át hűvös, szellős helyen szikkasztom. Ezután hideg füst felett addig füstölöm, amíg pirosas színű nem lesz. Füstölés után hűvös, szellős helyen felakasztva tárolom."

 

 

Kocsonya

Hozzávalók:

6 db sertés köröm
1 db sertés farok
1 db első csülök
1-2 db sertés fül
1 fej fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

A megtisztított húsokat felrakjuk főni.

A főzőedény alján mindig legyen egy rács vagy fedő, ami megvédi a húsokat a leragadástól és leégéstől. Mivel nagyon sokáig kell főzni, ennek nagy jelentősége lesz. Tegyük bele a fokhagymát, sót és a borsot, de már ne forraljuk!

Nagyjából 85 fokon főzzük, amíg a húsok könnyedén leválnak a csontról. Kitartás; ez akár 6-8 óra is lehet. Majd hagyjuk langyosra hűlni és kiszedjük a csontokat.

 

 

Kis tálakba, tányérokba porciózzuk a húst és felöntjük a kocsonya lével. Ízlés szerint; fokhagymás pirítóssal vagy friss, vastag kenyérszeletekkel fogyasszuk. 
 

 

K O L B Á S Z K É S Z Í T É S

2014.12.02 Disznótoros | Hozzászólások: 0

5683_2_1_kolbasz.jpgA kolbász kicsontozott disznótarjából, dagadóból, vagy 25-35 %-os zsiradékanyag pl. szalonna hozzáadásával lapockából, combból készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marhahús, vadhús is felhasználható.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 10
Összes: 518840
Hónap: 14300
Nap: 388