Anita bakonyi bordája nokedlivel recept

A Balaton-felvidék konyhájára jellemző, hogy gyakran kerül gomba a fogásokba. Igazából, ha valamely étel elnevezésében a "bakonyi" jelző szerepel, az azt jelenti, hogy gomba biztos van benne. Mivel már jóideje ezen a tájon élek, így gondoltam, hogy megosztom Veletek, én hogyan készítem.

kep_018_0.jpg

hozzávalók / 4 adag

25 dkg csiperkegomba (lehet erdei gomba, de a szeletelt konzerv gomba is jó)
    1 db zöldpaprika
    2 db paradicsom
    1 nagy fej vöröshagyma
    80 dkg sertésborda (kicsontozott)
    4 evőkanál finomliszt
    5 ek napraforgó olaj
    1 ek margarin
    fűszerpaprika ízlés szerint
    só ízlés szerint
    fekete bors ízlés szerint
    2 dl tejföl

elkészítés

1. Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  2. Elkészítés: A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel megtörölgetjük, megszórjuk sóval és (frissen) őrölt borssal, lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk róluk. Az olajat a margarinnal nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, hirtelen elősütjük benne a húst, majd áttesszük egy nagyobb edénybe.
  3. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 1-2 dl vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
  4. A tejfölt elkeverjük, 1 kk liszttel, a mártáshoz adjuk, összeforraljuk. A hússzeleteket előmelegített tálra szedjük. Galuska illik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is köríthetjük. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Forrás:http://www.nosalty.hu

Névnap