Csilis bab, egyszerűen, nagyszerűen.- finom, viszonylag könnyen elkészíthető, tápláló, egész világon kedvelt...

1000_jhjf_20140530_204154.jpg

Lássuk, miből készült:

1 kg. száraz tarkabab,  1 kg. darált sertéshús,  1/2 kg. fagyasztott kukorica,  2 doboz (2 x 500 g.) paradicsomszósz,  2 db. kaliforniai paprika,  1 dl. házi sós, darált paprika (hasonló az Erős Pistához, de nem annyira csípős)  6 fej hagyma,  8 gerezd fokhagyma,  1 szál friss borsikafű, (jó a szárított is)  só, őrölt bors.
A borsikafű (csombor) közömbösíti a bab jól ismert puffasztó hatását, ezért én minden káposztás, babos ételhez használom.
Ebben a formában, mind bográcsban, mind tűzhelyen elkészíthető, ha megfelelő méretű edény áll rendelkezésünkre.
Mint mindig, most is javaslom, főleg kezdőknek a többszöri kóstolást! Ne felejtsétek: hozzáadni mindig lehet, de elvenni már nem!

Elkészítése:

Az előző este beáztatott babot, bő, sós vízben, néhány babérlevéllel, és két kisebb csilivel előfőztem. Annyira, hogy ne főjön szét, de megpuhuljon. Leszűrtem.
Ezután kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát. Kávéskanálnyi köménymaggal tovább pirítottam, majd hozzáadtam a darált húst. Együtt, a hús fehéredéséig pirítottam, majd 1 liter paradicsomszószt is hozzáöntöttem.

Kevés vizet hozzátéve belekerült az előfőzött bab is, majd 100 g. házi darált, sózott paprika is (pritamin) Mivel a paprika sós, csak kóstolás után fűszereztem tovább. Fagyasztott kukorica, és kockákra vágott kaliforniai paprika is került hozzá. Két kisebb csilivel, kevés friss csomborral, (borsikafű) kevés őrölt borssal, apróra vágott fokhagymával ízesítettem, majd a bográcsot időnként forgatva 1 óráig főztem. A bab elő volt főzve, így nem volt szükség hosszú időre az elkészítéséhez. A legvégén 2 kanál őrölt pirospaprikát hozzáadva összeforraltam. A bab előfőzésére 1 órára, míg a készre főzéshez újabb egy órára volt szükség.

forrás:kezdok-konyhaja.blogspot.hu

Névnap