Karácsonyi gesztenyés pulyka recept

Hozzávalók

adagra:

Leírás

A gesztenyés pulyka egy jellegzetesen angolszász karácsonyi fogás, de az utóbbi időben a magyar karácsonyi asztalokon is gyakran jelenik meg. Nem is baj ez hisz pulykánk van, gesztenyénk van, miért ne lehetne gesztenyés pulykánk is?! Általában egész bébi pulykából készítik, de egyszerűbb változata, ha pulykamellből készítjük el. Ebben az esetben csak arra kell vigyázni, hogy ne száradjon ki! Ebben a receptben két féle szalonnát is használok, de helyettesíthető a füstölt zsírszalonna liba bőrös vagy testhájjal, a bacon pedig valamilyen szárnyas bőrrel pl. libanyak, vagy a pulyka felső combjáról illetve a melléről leszedett bőr. Ha bőrrel borítjuk be a sültet, figyeljünk rá hogy a bőrt varrjuk össze vagy hústűvel tűzzük meg mert különben összeugrik és elszakad.

Elkészítés

1
A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban, és puhára főzzük (kb. 40 perc).

2
A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk. A hagymát is apróra vágjuk.

3
Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk. A szalonna nem sülhet ropogósra. Ezután félretesszük.

4
Közben a gyömbért szeleteljük, csíkokra vágjuk (julienne-zsülienn), majd apró kockákra vágjuk (brunoise-brünoáz). Szóval aprítsuk finomra. :)

5
A zsemlét a tejbe beáztatjuk.

6
A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.

7
A töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért, a fűszereket, sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük.

8
A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk.

9
Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket ( a megatorr mennyiség 9 szelet bacon!), erre tesszük a hús szeleteket.

10
A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával együtt óvatosan feltekerjük.

11
Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a roládot.

12
Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet. Előmelegített 180 C-os sötőben 30-40 percig sütjük.

13
Kicsomagoljuk az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elpárolgott vizet pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele.

14
Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük. Burgonyapürével, kompóttal, bogyós gyümölcs lekvárral tálaljuk.

Forrás:http://aprosef.hu

Névnap