Nem kell az interneten keresgélnie és minden receptújságot megvásárolnia: ha igazi, hagyományos karácsonyi menüsort szeretne főzni a családjának, kipróbált receptjeinkkel biztosan sikert arat!

Ha igazán hagyományos karácsonyi menüt szeretne készíteni, a tökéletes halászlé, a töltött káposzta és a bejgli nem hiányozhatnak az asztalról.

Halászlé

Elkészítési idő: 2,5 óra
Főzési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg apróhal
  • 1 db 1-1,2 kg-os ponty
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál édesnemes pirospaprika
  • cseresznyepaprika

Előkészítés:

1. A halat megtisztítjuk, a belsőségeket kiemeljük a hasüregből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük, besózzuk és félretesszük.
  2. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.
  3. Az apróhalakat, valamint a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát és a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. 1 órán át lassú forralással főzzük.
  4. A paradicsomot meghámozzuk és felaprítjuk. A hallét sűrű szövésű szitán átszűrjük, majd felöntjük 1 l hideg vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, az eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig főzzük. Kavargatni nem szabad, mert a halhús törékeny, csak az edényt rázogassuk! A levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a halhús.

Töltött káposzta

Elkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:

• 30-40 dkg rizs
  • 1 kg darált sertéscomb
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • őrölt feketebors
  • pirospaprika
  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • füstölt bordaszél
  • kevés olaj
  • 2-3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

1. Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, majd sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és kb. 30-35 perc alatt puhára főzzük.
  3. Az olajat felmelegítjük, 2-3 evőkanál lisztet megpirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát és 2 evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen, rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.

Forrás:http://www.everydayme.hu