A jó vetőmag a sikeres termesztés alapja

vetomag03_145_145.jpgA mag a kezdet és a vég; az öröklődő tulajdonságok hordozója, jelképezi a sokasodást és az elterjedést, a folyamatosságot és a változást, a túlélést, a megújulást és a születést. (Martin Heidegger, 1889-1976)

A gazdának, a kertésznek az Új Esztendő elején a legfontosabb dolga és a legnagyobb gondja a vetőmag beszerzése. A csak valamennyire is gyakorlott gazdaember jól tudja, hogy a vetőmag bizalmi cikk, amelyet kizárólag ellenőrzött, megbízható helyről ajánlatos beszerezni, mert a nem megfelelő vetőmag, vagy más ok (tavaszi fagy, árvíz, belvíz, aszály) miatt sikertelen vetés gyakorlatilag és jelentősebb anyagi veszteség nélkül nem ismételhető meg. Az „ánti-világban”, gyakornok koromban hallottam a máig érvényes igazságot egy bölcs mesteremtől: a vetőmag árával és a munkabérrel nem szabad takarékoskodni.

Vetőmagok

Fölöttébb igaz tehát Heideggernek, a német filozófusnak a fent idézett gondolata: a mag a kezdet és a vég! A vetőmag olyan, szunnyadó állapotban levő termésképződmény, amely ivaros szaporodás útján keletkezett és új növények létrehozására alkalmas.

A vetőmagok főbb tulajdonságai

Az érett vetőmag csupán 8-14 % vizet tartalmaz, hőhatásokra kevéssé érzékeny, kevéssé lélegzik, helyesen raktározva a penészgombák nem telepednek meg rajta. A vetőmagvak élettartama növénynemenként változó; egyesek (pl. a kobakos növények magjai) akár 10-12 évig csíraképesek maradnak, de akadnak olyanok (pl. a kapor), amelyek csupán egy évig tartják meg az életképességüket. A gabonafélék különleges (barlangi) körülmények között akár évszázadon át csíraképesek maradnak.

Forrás:http://www.balintgazda.hu