Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A palántázás 3 legfontosabb kérdése

palantaneveles15_145_145.jpgNéhány támpontot szeretnék adni ahhoz, hogy magunk neveljük vagy vegyük meg a palántákat, illetve ha a vásárlás mellett döntünk, miről ismerjük fel a minőséget.

Néhány támpontot szeretnék adni ahhoz, hogy magunk neveljük vagy vegyük meg a palántákat, illetve ha a vásárlás mellett döntünk, miről ismerjük fel a minőséget.

 

Palántázásra azért van szükség, mert sok olyan növényt szeretnénk hazánkban termeszteni, amely a mi klímánkon természetes módon nem érne be, ezért a palántázás idejét mesterségesen hozzáadjuk a növény tenyészidejéhez.

 

Ennek az egyszerűnek tűnő módszernek a lényege az, hogy zárt, védett, meleg helyen, kis területen, február-márciusban vetjük el a növények magját, amelyek kikelnek, 6-8 hét alatt néhány lomblevelet is fejlesztenek, és amikor a tavaszi fagyok elmúltak, ki lehet ültetni őket a szabad földbe, ahol a nyár folyamán termést érlelhetnek. Ezzel jelentékenyen meghosszabbítjuk a termelt növények tenyészidejét és jelentékenyen nagyobb, valamint élettanilag értékes anyagokban gazdagabb termést takaríthatunk be.

 

A palántázás legfontosabb kérdései

 

#1 Milyen palántát ültessünk?

 

A palánták lehetnek szabad gyökerűek és földlabdásak. A kiskertekbe elsősorban az utóbbiak ültetését javaslom, mert ezek nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét és megszakítás nélkül fejlődnek, korábban hoznak termést mint a szabadgyökerűek.

 

#2 Miről ismerjük fel az egészséges palántát?

 

Az erőteljes, jól fejlődő palánták egyenes, kellő vastagságú szárral és három-négy sötétzöld, ép lomblevéllel rendelkeznek. A tenyészedényből (cserép, műanyag) kiemelt földlabdát átszőtték a fehér gyökerek.

 

#3 Vegyük a palántát vagy neveljünk magunk?

 

A palántákat megbízható termelőtől, piacon, vagy szaküzletben vásárolhatjuk meg, de magunk is nevelhetünk palántákat a világos, napsütötte konyhaablakban, vagy az ablakpárkányon. A palánták felneveléséhez 4-8 hétre van szükség, a megvetés idejét tehát úgy kell megválasztani, hogy a palánták a kiültetés optimális idejében legyenek kellően fejlettek.

 

Paradicsompalánta

 

A saját termésű, érett magvakat még a legjobbnak ítélt növényekről sem érdemes begyűjteni, mert a hibrid (F1 jelzésű) és a GMO (genetikailag módosított) növények leszármazottjai nem alkalmasak további termelésre. Jobban járunk, ha a magvakat megbízható forrásból, erre szakosodott boltokból vagy közvetlenül a termelőktől szerezzük be.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 6
Összes: 602160
Hónap: 35133
Nap: 1675