A szüret segédanyagai: mire ügyeljünk, ha bort készítünk ?

szolo03_145_145.jpgA kisparcellákon az amatőr szőlészek és borászok is képesek rangos bort előállítani, ami természetesen sok szakértelmet, gyakorlatot és figyelmet igényel.

A szüret segédanyagai: mire ügyeljünk, ha bort készítünk?

Most azokat az elveket és anyagokat fogom röviden bemutatni, amelyek segítenek kiváló - de legalább kifogástalan termelői bort erjeszteni.

Fontos a tisztaság

Gyakorlati tapasztalatom alapján állítom, hogy a sikeres borkészítés alapja a körültekintő tisztaság. Szüret előtt a pincét ki kell takarítani. Nem maradhat a helyiségben semmi romlékony, rothadó vagy korhadó anyag, mert ezek borbetegségek forrásai lehetnek. Tisztára kell súrolni, mosni minden edényt, eszközt, amely majd a musttal érintkezni fog. Az amúgy egészséges, tehát nem penészes, ecetes fahordókat először forró, majd hideg vízzel ki kell öblíteni, kicsöpögtetni és kénlap elégetésével fertőtleníteni.

Bálint gazda vizsgálja a termést

Borkén és fajélesztő

A leszüretelt szőlőt meg kell darálni, hogy a bogyók könnyebben préselhetők legyenek. Igen sokat javít a kierjedő bor minőségén a bogyózás, vagyis az a módszer, amely különválasztja a fürtkocsányokat a bogyóktól. A megzúzott cefrét ajánlatos kristályos borkénnek fertőtleníteni. 100 liter fehérszőlőből származó cefréhez 5-10 g, vörösbor cefréhez 20-30 g, előzőleg vízben feloldott borként kell keverni.

A zavartalan erjedést elősegíthetjük fajélesztő használatával. Ez gyors és célzott erjedést tesz lehetővé a nemes gombák segítségével.

Cukorfok és savtartalom

A must cukorfokát legegyszerűbben mustfokolóval állapíthatjuk meg és az eredmény alapján már tudhatjuk azt is, hogy a mustunkból milyen alkoholtartalmú bor erjed majd ki. Az éretten leszedett szőlőkhöz nem kell javítóanyagot hozzáadni!

Ha netán a szőlősgazda úgy ítéli meg, hogy a must savtartalmát növelni vagy csökkenteni kell, esetleg színkorrekcióra van szükség, akkor  laboratóriumban vizsgáltassa meg a mustját és annak alapján használjon javító anyagokat.

A megdarált  és lebogyózott cefrét  pektinbontó enzimmel is kezelhetjük. Ez megkönnyíti a préselést 4-8 %-kal növeli a lényeredéket.

Indulhat az erjesztés

A hordót csak kétharmad részéig szabad musttal megtölteni, mert különben az erjedő must kiforr a hordóból. Az erjedés lefolyását szabályozza a hordó töltőnyílására helyezett kotyogó, amely meggátolja, hogy keletkezett széndioxid helyére mikróbákkal fertőzött levegő jusson a hordóba.

Kérem, ne feledkezzenek meg arról, hogy a pincében jelentős mennyiségű mérgező mustgáz keletkezhet, ezért csak derékmagasságban tartott, égő gyertyával menjenek le az erjesztő-pincébe!  Az erjedő mustnak minden évben van egy-két halálos áldozata!

Forrás:http://balintgazda.hu