Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ablakláda - télidőben: ne maradjon parlagon

vinca_145_145.jpgA magyar falvakban szép és gazdag hagyománya van a házak virágokkal való díszítésének.

A magyar falvakban szép és gazdag hagyománya van a házak virágokkal való díszítésének.

 

Az utcára néző ablakban minden gondozott házban -különösen az eladó lányok házában - kellett lennie két-három cserép fuksziának, ciklámennek vagy afrikai ibolyának, az ámbitus párkányán meg sok-sok cserép muskátli, viola, rozmaring pompázott.

A tavasztól őszig virágos ablakok az első fagyok közeledtével kiüresednek, mert a ládákban levő növények érzékenyek a hidegre, ezért a ládákat rendszerint fagymentes helyre menekítik. Pedig a téli hónapokban még nagyobb szükség volna arra, hogy az ablakban valami élőt, zöldet, vidámat lásson a szobába kényszerülő ember. Ezért jobb volna az ablakládákat (amelyeknek nem árt a hó, a fagy, a zimankó) a helyükön hagyni és növényekkel vagy növényi részekkel feldíszíteni.

 

Árvácska

 

A földdel megtöltött ládákba lehet ültetni borostyánt, télizöld meténget (Vinca minor). Az északi fekvésű, napsütést nélkülöző ablakokban ezek egész évben jól mutatnak.

A jól fejlett százszorszép, a nefelejcspalánták már ősszel elkezdenek virágozni, de különösen szépek és nagyon formagazdagok az árvácskák, amelyek tavasszal a muskátlik kiültetéséig gazdagon virágoznak.

Jó szolgálatot tesznek az ablakládákba tűzött örökzöld fenyőágak, vagy a kis tű- és lomblevelű örökzöldek, mint a puszpáng (Buxus sempervirens), az erika, a magyal (Ilex aquifolium) és a mahónia (Mahonia japonica).

Néhány hétig díszítenek a színes levelű növények levágott ágai: a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a mezei juhar (Acer campestre), az ujjas juhar (Acer palmatum) és a szömörce (Rhus cotinus).

Nagy változatosságot kínálnak a bogyós ágak, mint például a piros bogyós tiszafa (Taxus baccata), a borbolya (Berberis Thunbergii), az ördögcéma (Lycium halimifolium), a fekete bogyós borostyán (Hedera helix), a fekete bodza (Sambucus nigra), a fehér bogyós hóbogyó (Symphoricarpos albus), a fagyöngy (Viscum album) és a sárga bogyós homoktövis (Hippophae rhamnoides), valamint a tűztövis (Piracantha coccinea).

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 11
Összes: 602166
Hónap: 35110
Nap: 1651