Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bodzaszörp és bodzalekvár: mi fán terem?

szorp_145_145.jpgMájusban virágzik a fekete vagy festő bodza fehér virága. Egyike a leggyakoribb cserjénknek, amely az utak mellett, a lombos erdők cserjeszintjében, árokpartokon az ország egész területén megtalálható.

Májusban virágzik a fekete vagy festő bodza fehér virága. Egyike a leggyakoribb cserjénknek, amely az utak mellett, a lombos erdők cserjeszintjében, árokpartokon az ország egész területén megtalálható.

 

Nagyon hasznos, méltatlanul elhanyagolt bogyós gyümölcstermő növény, amelynek a bogyóit viszonylag nagy mennyiségben gyűjtik és exportálják. Jelentékeny kártevője és betegsége nincs, ezért permetezni nem kell, igaz az utak mellett a virágát és a bogyóját is szennyezik a kipufogó gázok, ezért ilyen helyekről nem ajánlatos gyűjteni.

 

Készül a bodzaszörp

 

Könnyen szaporítható és egy-két bokrot érdemes a házi kertekben felnevelni.

A virágjából igen kellemes, üdítő ital készíthető víz, cukor, citromsav, citromlé hozzáadásával és néhány napos érleléssel. A tenyérnyi virágzatát palacsintatésztába mártva kisütik, ez finom csemege.

 

Bodzavirág

 

Az érett, fekete bogyói sok C-vitamint, cukrot, értékes szerves savakat és színező anyagot tartalmaznak, augusztus-szeptemberben érnek be. Dzsemet, vagy akár bort is lehet belőle készíteni.

 

Bodza

 

A bodzából jelentős területű ültetvények is létesültek az ország területén és a termésük tisztes jövedelmet biztosít a gondozóik számára.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 20
Összes: 420795
Hónap: 11277
Nap: 412