Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis friss zöld

zsazsa02_145_145.jpgJól megérdemelt téli álmát alussza a kert, lombtalanok már a gyümölcsfák, deres a pázsit, csak az éhes cinkék repdesnek az etető körül.

Jól megérdemelt téli álmát alussza a kert, lombtalanok már a gyümölcsfák, deres a pázsit, csak az éhes cinkék repdesnek az etető körül.

 

De azért egy kis friss zöldet mi is tudunk az asztalra varázsolni!

Erre a legalkalmasabb a kerti zsázsa, amelynek az apró, barna magjait nem kell feltétlenül cserépbe vetni. Elég, ha egy lapos tálkába 2-3 cm vastag föld- vagy homokos földréteget terítünk és erre vetjük - jó sűrűn - a magokat, befedjük őket 1-2 mm vastagon földdel, megöntözzük, meleg helyre állítjuk és lefödjük alufóliával. Minden nap permetezve, megöntözve 10-12 nap múlva már kikelnek a zöld növénykék és a sziklevél felett 2-3 lomblevelük is megjelenik. Ekkor már el lehet kezdeni az aratást: ollóval tőből levágjuk a növényeket, amelyeknek a tormához hasonló, de enyhébb ízük van, és kiválóan alkalmasak vajas kenyér, körözött, leves ízesítésére, színesítésére.

 

Zsázsa

 

A piacokon, a zöldségesboltokban lehet kapni cserépben előnevelt metélőhagyma- (snidling-) tövet. Ez is jól érzi magát a konyha napsütötte ablakában. Rendszeres öntözés mellett a leveleket naponta lehet vágni, de mindig tőből, mert a megkurtított levél nem nő tovább!

 

Snidling

 

Petruskáért se kell drága pénzt kiadni, mert egy cserépbe három-négy petrezselyemgyökér fejrészét elültetve - és gondozva - folyamatosan lesz a kora téli időszakban petrezselyemzöldünk.

 

Metélőpetrezselyem

 

Ételeink ízesítésére, a tálak díszítésére télen is vásárolhatunk egy-egy cserepes bazsalikomot, rozmaringot, tárkonyt, majoránnát. Kicsinek és nagynak szerzünk vele örömet!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 16
Összes: 430343
Hónap: 9717
Nap: 306