Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű védekezés a monília ellen

monilia01_145_145.jpgÉvek óta küzdenek a kertészek a csonthéjas gyümölcsfák monília fertőzése ellen, több-kevesebb sikerrel.

Évek óta küzdenek a kertészek a csonthéjas gyümölcsfák monília fertőzése ellen, több-kevesebb sikerrel.

 

Ha fagyos a tavasz, előfordulhat, hogy erősebb fertőzést, járványt kell leküzdeni! Szinte az egész országban azt tapasztalhatjuk ilyenkor, hogy a cseresznye, a meggy, a kajszi, a szilva és a ringlófák, sőt a mandulafák is fertőződtek.

 

Kajszi

 

Mikor lehet erős a fertőzés?

 

Ez a virágzás idején lehet szembetűnő: ha az időjárás különösen kedvezőtlenül alakul és 2-4 fokos fagyok vannak a hajnali órákban, amelyeket két héten át változékony hőmérsékletű, olykor csepergős, párás idő követ. Ebből az a helyzet állhat elő, hogy a fagy által megkímélt virágok legyengültek, a monília spórák viszont, kedvezőbb helyzetbe kerülve bejutottnak a magházba és elpusztítják azokat. A virágok maradványai rászáradtak a vesszőkre. A levélrügyek se hajtanak ki, vagy ha kihajtanak, akkor néhány nap múlva lehervadtak, majd rövidesen megjelentek a jellegzetes mézgacseppek is.

 

Mit lehet most tenni?

 

A fertőzött vesszőket lemetszeni, még pedig a vessző egészségesnek tűnő 10 cm-es darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat feltétlenül alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, pl. bordói lével, vagy Rézoxiklorid, ill. Champion oldattal. Szükség esetén ezt a permetezést meg is kell később ismételni.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 6
Összes: 501650
Hónap: 14432
Nap: 275