Egyszerű védekezés a monília ellen

monilia01_145_145.jpgÉvek óta küzdenek a kertészek a csonthéjas gyümölcsfák monília fertőzése ellen, több-kevesebb sikerrel.

Ha fagyos a tavasz, előfordulhat, hogy erősebb fertőzést, járványt kell leküzdeni! Szinte az egész országban azt tapasztalhatjuk ilyenkor, hogy a cseresznye, a meggy, a kajszi, a szilva és a ringlófák, sőt a mandulafák is fertőződtek.

Kajszi

Mikor lehet erős a fertőzés?

Ez a virágzás idején lehet szembetűnő: ha az időjárás különösen kedvezőtlenül alakul és 2-4 fokos fagyok vannak a hajnali órákban, amelyeket két héten át változékony hőmérsékletű, olykor csepergős, párás idő követ. Ebből az a helyzet állhat elő, hogy a fagy által megkímélt virágok legyengültek, a monília spórák viszont, kedvezőbb helyzetbe kerülve bejutottnak a magházba és elpusztítják azokat. A virágok maradványai rászáradtak a vesszőkre. A levélrügyek se hajtanak ki, vagy ha kihajtanak, akkor néhány nap múlva lehervadtak, majd rövidesen megjelentek a jellegzetes mézgacseppek is.

Mit lehet most tenni?

A fertőzött vesszőket lemetszeni, még pedig a vessző egészségesnek tűnő 10 cm-es darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat feltétlenül alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, pl. bordói lével, vagy Rézoxiklorid, ill. Champion oldattal. Szükség esetén ezt a permetezést meg is kell később ismételni.

Forrás:http://www.balintgazda.hu