Ehető levélnyelek: a rebarbara

rebarbara01_145_145.jpgA rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.

Termesztése

A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Árnyékos helyen a levélnyele vékony marad. A leggyorsabban tőosztással vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható.

Rebarbara kora tavasszal

A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő. A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni, és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. A levéllemez sokak szerint kora tavasszal, zsengén még használható étkezésre, mások szerint se ekkor, se később. A levélben felhalmozódik az oxálsav, amely mérgezést okozhat. Az I. Világháború alatti élelmiszerhiányban sok helyen étkezésre ajánlották a leveleket is, amely mérgezésekhez vezetett. A Wikipédia szerint a súlyosan mérgező dózis (LD50) egy átlagos, 65 kg testtömegű ember esetén 5 kg levél egyszerre való elfogasztásával juthat be a szervezetbe. Ez nem valószínű, de azért tartsuk észben, hogy a levélnyeleket fogyasszuk, ne mást.

Hajöblítő szőkéknek

Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat halványítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk. Miután kihült, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat.

Receptek rebarbarával

Rebarbarakompót télire

Rebarbarás borított sütemény

Rebarbarás-almás rétes: dobd fel a rétesed!

Rebarbarás kosárkák: sok falatnyi élvezet

Rebarbarás eperlekvár

Rebarbara-meggydzsem pici fahéj ízesítéssel