Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Februártól már vethető a mák

mak03_145_145.jpgMár egyetlen ágyásban megtermelhető a család teljes évi mákszükséglete. Így kell biztonságosan termeszteni.

Már egyetlen ágyásban megtermelhető a család teljes évi mákszükséglete. Így kell biztonságosan termeszteni.

 

A tavaszi vetéseket kezdjük a mákkal! Mert a mák megszokott és fontos fűszere a magyar konyhaművészetnek. Keveset termelünk belőle, pedig a környezeti feltételeink kedvezőek a kerti mák termeléséhez. De mielőtt a termesztés néhány fontos szabályát ismertetném, tekintsük át a máktermesztés izgalmas történetét.

 

A mák egyike a legrégebben termesztett növényeknek; már a neolitikus időkben használták a nagy fájdalmak csillapítására. Őshazájában, Afganisztánban, Indiában, Mianmarban (a volt Burmában) ma is hatalmas területeken termesztik és használják a nagy alkaloid tartalmú mákot, amely ezekből az országokból jut el a világ minden részébe és így okoz drogfüggőséget, de ugyanez a hatóanyaga fontos szerepet játszik a gyógyászatban is.

 

Mák

 

Várt és váratlan mellékhatások

 

A mákgubó ugyanis az érés előtti időszakban az oldalán ejtett bemetszéseken át fehér nedvet bocsát a szabadba, amelyet megszikkadva a termelők összegyűjtenek; ez a nyers ópium, amelyből több alkaloidát vonnak ki, többek között a morfint, a heroint, a kodeint, a papaverint és a theobromint. Ezek nagy részéből fontos gyógyszereket gyártanak, de nem kis mennyiséget drogként használnak fel. A drogfogyasztás roppant gyorsan terjedt az ópium-pipázás elterjedése után; Kínában például - a XX. század elején a lakosság negyede élt ezzel a droggal.

 

Az étkezésre termesztett mák biztonságos!

 

Nálunk a kerti mák alkaloid tartalma sokkal alacsonyabb és a fogyasztóra nincs semmiféle káros hatása! Elterjedtségét és kedveltségét mutatja az, hogy nyelvünkben számos kifejezés kapcsolódik a mákhoz: a mákszem szó például a kicsinységet fejezi ki, de a svihák, pernahajder embert is szép mákvirágnak mondták és minden, bódító hatású italt (írást és beszédet is!) mákonynak tituláltak.

Az apró, kerti mákszemeket a karácsonyi és a húsvéti bejgli sütésére használják fel, de elterjedt a mákos-csík fogyasztása is: a pékek és a cukrászok ezen kívül igen sokféle készítményük ízesítésére használják a mákot. A mákszem kipréselve 40-60% mákolajat szolgáltat, amely eredményesen használható a csontritkulás megelőzésére és gyógyítására, valamint bőrápoló kozmetikumok készítésére.
Az érett mákgubó szép, téli szobadísz, tojásfestékkel meg is festhető és igen tartós!

 

Hogyan termesszünk mákot?

 

Termeljünk tehát több mákot, legalább a családi konyha ellátására! A magot fagymentes időben már februárban érdemes elvetni, mert 3-4 °C fokon csírázik és nem érzékeny az átmeneti fagyokra sem! 10 négyzetméter területre 3 g vetőmag szükséges, mert egy grammban 6000 szem van. Kerítés mellé, vagy fiatal szőlő és gyümölcsfák sorközei ültetve jól hasznosítja a területet!

 

Napos, meleg, szélvédett helyen, mélyen megművelt, jó termőerőben levő, középkötött talajon lehet tőle a legnagyobb termést várni. A kikelt növényeket 3-4 leveles korukban úgy kell megritkítani, hogy egy folyóméteren 10 növény maradjon; a felesleges palánták akár a virágágyakban is igen elegánsak.

 

A mákvetés a fejlődés idején szereti a bőséges vízellátást, az öntözést, de a gubók kifejlődése után inkább száraz, napos, meleg időre van szüksége. A tövek között a gyomok is gyorsan fejlődnek, ezért a mákvetést többször is meg kell kapálni.

 

Az érés folyamatát gondosan figyelemmel kell kísérni, mert a gubók csúcsán levő bibekaréj lyukain keresztül az érett, apró magok kiszóródhatnak! A kerti mák tenyészideje 120-140 nap. Tíz négyzetméter vetésről másfél kilogramm magtermésre számíthatunk. Ezt néhány órán át, napos helyen, vékony rétegben kiterítve szárítsuk, mert a nyirkos mag gyorsan avasodik és penészedik!

 

A mák gyógyszeripai feldolgozásában nagy jelentőségű esemény volt Kabai János találmánya, amellyel az érett mákgubóból lehet az alkaloidokat kinyerni. Az első ilyen gyárat Tiszaújvároson 1927-ben helyezték üzembe és az Alkaloida Vegyészeti Gyár Európa legnagyobb teljesítményű mákfeldolgozó vállalkozásává, a legtöbb morfint és kodeint gyártó vállalatává lett. Az ehhez szükséges, magas alkaloid tartalomra nemesített, ipari mákot csak szerződéssel, ellenőrzött körülmények között lehetett termelni. A termelőket a gyár látta el vetőmaggal egészen a gyártás megszüntetéséig (2014). Az étkezésre nem használható, ipari mák nem kerül kereskedelmi forgalomba!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 10
Összes: 602172
Hónap: 35065
Nap: 1629