Felvágtam a tököt és elállt a lélegzetem!

sutotok05_145_145.jpgA sütőtök belsejében ugyanis a magok helyén gyökeres csírákat és halványzöld hajtások sokaságát találtam. Mi történt itt?

Zsuzsanna és Tímea osztotta meg velünk ezeket az érdekes képeket.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a termésben idejekorán elindul a magvak fejlődése. Ez különösen a gyümölcsök és zöldségek esetében jellemző, amikor a magházban lapuló magvak épp megfelelő mennyiségű nedvességet és a csírázáshoz szükséges hőmérsékletet kapnak.

Sütőtök

Tehát ez egy természetes folyamat, csak nagyon ritkán leszünk mindennek tanúi. A tök teljes mértékben fogyasztható marad, bár a csírák talán már felvettek némi tápanyagot ezért előfordul, hogy a húsa szárazabb és kesernyésebb, mint várnánk.

Sütőtök

Az így nyert magvakat pedig tekintsük szerencsés ajándéknak: nevelhetünk belőlük egy érdekes szobanövényt, vagy akár üvegházzal rendelkező gazdát is találhatunk nekik, ahol töknövénnyé fejlődnek.

Tegyük fel, hogy a felvágott tökben csak a szokásos magvakat találjuk. Ha a kikapart belsejét a komposztra dobjuk, akkor ne csodálkozzunk, ha tavasszal csinos kis töknövények lepik majd el a talajfelszínt. Ezek sem a leginkább megfelelő helyre születnek, de attól még valódi töknövények, amelyeket átültethetünk a kert erre kijelölt részére.

Forrás:http://www.balintgazda.hu