Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűszernövények nevelése: próbáljuk ki a hazait is!

bazsalikom09_145_145.jpgA hazai fűszernövények igen nagy szerepet játszanak a magyar konyhaművészetben, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a kertben is a fűszernövények termesztésére.

A hazai fűszernövények igen nagy szerepet játszanak a magyar konyhaművészetben, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a kertben is a fűszernövények termesztésére.

 

 

A borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor egyben a kertnek is fűszere!

Ezek szerény növények, nem igényelnek se sok helyet, se bonyolult növényvédelmi eljárásokat és egész évben ellátják a családot friss és szárított fűszerekkel.

 

Melyiket kell magról vetni?

 

Úgyszólván mindenki ismeri a leggyakoribb, hazai fűszernövényeket, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a konyhaköményt, a tormát és a mákot, de érdemes más, speciális jellegű fűszernövényeket is termelni a kert egy napos, védett, meleg sarkában. Most kell elvetni - többek között - a borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor magját. Az egynyári fűszernövények közé sorolják még (az ugyancsak most vetendő) sáfrányos szeklicét is, amely valójában színezőnövény, mert a szárított virágszirmai aranysárgára színezik a húsvéti, ünnepi húslevest, a főtt rizst, a tésztát, sőt lehet vele javítani a fehérbor színét is.

 

Bazsalikom

 

Sarjakról és dugványozással

 

Sarjakról és dugványozással szaporítjuk az évelő fűszernövények közül a tárkonyt, a borsosmentát, a citromfüvet, a lestyánt és az orvosi zsályát. Ide sorolható a dalmát rovarporvirág, amelyet az ökokertészek elszeretettel és sikeresen használnak a rovarkártevők elleni védekezésben.

 

Zsálya

 

A vérehulló fecskefű gyógyít

 

És most szeretném felhívni a figyelmet egy növényre, amely a kertekben, de parlagokon, útszéleken, árnyékos helyeken gyakran a szemünk elé kerül: ez a vérehullató fecskefű, amely most kezdi nyitni citromsárga virágait. A növény érdekessége, hogy hajtásaiból sárga tejnedv cseppen ki: ez tyúkszem és szemölcs eltüntetésére kiválóan alkalmas, ősi gyógyszer,de a növényből gyárilag máj-és epegörcsök elleni gyógyszert is előállítanak.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 14
Összes: 421069
Hónap: 11271
Nap: 390