Gyümölcsfák gondozása lombhullástól rügyfakadásig

metszes01_145_145.jpgItt az idő a gyümölcsfák ápolására, amely munka a kevésbé jó időben is végezhető, amíg nincsenek fagyok.

Gyümölcsfák gondozása lombhullástól rügyfakadásig

Későn hajnalodik és korán sötétedik. Akár tetszik nekünk, akár nem, beállt az őszi idő, ami már nem nagyon alkalmas a finom, kerti munkák végzésére, de jól megfelel a gyümölcsfák ápolására. Ki kell használni az októberi és a novemberi fagymentes napokat a gyümölcsfák ápolására. Az alább felsorolandó munkákra a vegetációs idő alatt nem igen van ideje a kertésznek, pedig ezek a feladatok – ha munkaigényesek és kevésbé látványosak is – de nagy mértékben befolyásolják a jövő évi gyümölcstermés mennyiségét és minőségét. Ezért javasolom, hogy mielőtt téli pihenőre állítják a szerszámaikat, ezeket a munkákra is szánjanak időt!

Ha sarjakat fejleszt a gyümölcsfa

Számos gyümölcsfa hajlamos arra, hogy az alanyából sarjakat fejleszt, amelyek nem egy esetben olyan erőteljesek, hogy a rendelkezésre álló tápanyag és víz jelentékeny részét felhasználják és ezzel legyengítik az anyafát! A gyökérből, a fa tövéből és a fa törzséből előtörő sarjakat a nyár folyamán is el kell távolítani, de ha még maradt belőlük, most feltétlenül szabaduljunk meg tőlük.

A gyökérsarjakat nem elég a talaj felszínén lemetszeni, hanem meg kell keresni a gyökeret és tőből kimetszeni, mert különben a következő évben még több gyökérsarj születik.

A leggyakrabban az alma, a körte és a szilvafák alatt van gondunk a sarjakkal; sarjadzik a fügebokor is, de ez hasznos, mert a gondosan kiemelt, gyökeres sarjat át lehet ültetni más helyre, ahol új bokor fejlődik belőle.

Hámló fakéreg és fagyrepedések

Az idős fákon gyakran lehet látni, hogy a törzsük a szél, vagy más külső hatásra megcsavarodott és ennek következtében a kéreg nagy felületen felválik. Az így keletkezett hézagban sok kártevő talál búvóhelyet és a szúbogarak is először itt találnak életteret, tehát a felváló kéregdarabokat le kell vágni és az alattuk levő területet sebbalzsammal ajánlatos bekenni.

Az almafák külnösen hajlamosak arra, hogy a törzs felületén kéregpikkelyeket fejlesztenek. Ezeket nyeles, háromszög alakú fakaparóval kell letisztítani és a keletkezett hulladékot elégetni.

A törzsön ugyancsak gyakran találunk mélyre hatoló repedéseket, amelyeket többnyire a téli fagy okozott. Ezek szélét – éles késsel (kacorral) – az élő, zöld szövetekig vágjuk le és ugyancsak kenjük be sebvédő anyaggal.

A fák törzsét olykor és véletlenül megsérthetik a járművek, megrághatják állatok, sőt magunk is az ásóval, a kapával, vagy a talajművelő gépekkel. Az így keletkezett sebek is gondozásra várnak.

Metszés a téli időszakban

A gyümölcsfák metszésére a téli időszakban van a legtöbb időnk, és a korona fenntartó metszését ilyenkor a legkönnyebb elvégezni: elvégre levelek és termések nélkül láthatjuk a csupasz „tartószerkezetet”.

A metszés gyümölcseiSegítség a gyümölcsfák metszéséhez

A gyümölcsfák metszéséről készítettem egy videótanfolyamot, amelynek segítségével elsajátítható az alma, körte, kajszi, őszibarack, szilva, mandula, dió és ribiszke, cseresznye és meggy metszése.

Gyümölcsönként 10-10 percben megtanulhatjuk nemcsak a kezdeti metszést, hanem a második-harmadik év koronaalakító metszését is, illetve a felnőtt fa fenntartó, ritkító metszését és nem utolsó sorban a fiatalító metszést.

Ide kattintva elérhető a metszési tanfolyam weboldala, ahol a tanfolyamot tartalmazó DVD és a legfontosabb információkat összefoglaló kiskönyv megrendelhető.

Vastag ágak kivágása fűrésszel

A gyümölcsfa koronájából a légvezetékek miatt, vagy azért, mert a gépkocsi nem fér el alatta, le kell vágni egy-egy vastagabb ágat. A fűrészelést mindig alulról kezdjük és felülről fejezzük be, mert így az ág a munka közben nem reped le. Csonkot ne hagyjunk, mert ez elszárad, elkorhad és terjeszti a kártevőket!

A termő gyümölcsfák koronájában minden ősszel akadnak száraz ágak; ezeket is tőből kell kivágni.

Költözés odvas fából faodúba

A vastag vázágakon gyakran keletkeznek odvak, amelyeket a nálunk telelő énekes madarak kiürítenek és ide fészkelnek. Ez nagyon fennkölt látvány, de a fának nem tesz jót, mert az odú körül korhadási folyamat indul meg. Ezért a felfedezett odúból a korhadékot kaparjuk ki és az üreget töltsük meg gipsszel, a madaraknak pedig rakjunk ki készen vásárolt, vagy házilag készített madárodúkat.

Egyre célszerűbbé válik a lombhullás utáni, fertőtlenítő permetezés, amely azonban nem teszi feleslegessé a tavaszi, rügyfakadás előtti, szokásos permetezést sem!

Fehér harisnya a fákon

Érdemes volna felújítani egy régi, elfelejtett fagyvédelmi módszert: a törzs és a vastag vázágak fehérre meszelését. Ezt különösen a sárgabarack, az őszibarack és a mandulafák hálálják meg, mert ezeknek a virágait pusztítja el leggyakrabban a tavaszi fagy; a fehérre meszelt, vagy permetezett törzs azonban a tavaszi napsütés hatására nem melegszik fel, ezért a fa némileg később nyitja ki a virágbimbóit, amelyeket így a későtavaszi fagyok kevésbé károsítanak. Erre a célra 2-3%-os mésztej kipermetezése alkalmas; ezt azonban csapadékos időjárás esetén meg kell ismételni.

meszelt fatörzs

És végül

Erdő közelében, ahol nincs biztonságos kerítés, ott számolni kell a vadkárokkal is, mert a vaddisznók, az őzek, a szarvasok és a mezei nyulak nagy károkat okozhatnak a gyümölcsfákban, de különösen a fiatal csemetékben. Ezért a veszélyeztetett fák törzsét óvni kell, a kártevő vadak ellen dróthálóval, műanyag törzsvédővel, vagy vadriasztó szerek kipermetezésével védekezhetünk.

Forrás:http://balintgazda.hu