Ha hervad a rózsád, készíts belőle rózsazselét

rozsasziromzsele_145_145.jpgAz illatos, de már hervadó rózsából olyan zselé készíthető, amely magában kanalazva vagy kalácsra kenve ízletes és különleges csemege.

Ha hervad a rózsád, készíts belőle rózsazselét

Egyre több kerti dísznövényről derül ki, hogy nem csupán gyönyörködhetünk bennük, de az étkezésünk választékának növelésére is alkalmasak.

Ezekben a hetekben virágpompájukban ékeskednek a legkülönbözőbb (tea, park, futó stb.) rózsabokrok, amelyeknek a kinyílt, de teljesen még el nem hervadt virágaiból zamatos zselét lehet könnyen előállítani. Erre a célra a sokszirmú, sötétpiros illatos, elnyílt virágok a legalkalmasabbak. Ezeket lehetőleg meleg nappalokon kell levágni, a szirmokat apróra összevágni, hozzáadni azonos mennyiségű vörösbort, vagy almalevet és vízzel felöntve két-három percig kell forralni. A tésztaszűrővel kiemelt leveleket jól ki kell préselni és a megmaradó tiszta levet zselésítővel, majd ízlés szerint cukorral, citromlével elkeverni.

Kedvcsinálónak ajánlom Kelecsényi Katalinnak, az ősrégi, kínai haiku magyar mesterének egy még sehol se közölt művét:

Sárgán néznek rám a rózsák
kék kimonóban jő a kikelet,
boldogan telnek így az órák
felhők gomolyognak a kert felett.

Forrás:http://www.balintgazda.hu