Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hogyan, mikor és mivel védekezzünk a levéltetvek ellen ?

leveltetu01_145_145.jpgA sárga színű tárgyakra nagy számban repülnek. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A növények zsenge leveleit szívogatva legyengítik és megfertőzik a kerti növényeket.

A sárga színű tárgyakra nagy számban repülnek. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A növények zsenge leveleit szívogatva legyengítik és megfertőzik a kerti növényeket.

 

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? Városi emberek is gyakran észlelik, hogy sárga színű ruhájukra, vagy a sárga autókra nagy számban repülnek ezek az apró állatok. Ez nem véletlen, ugyanis a sárga szín vonzza a levéltetveket. A sárga színre való érzékenységén működik a sárga ragacsos színcsapda: sárga színű, tartósan ragadós felületű lapok, melyeket a növények lombjára javasolt kifüggeszteni. Már akkor jelzi a levéltetvek jelenlétét, amikor a növényen még nem vesszük észre meghúzódó egyedeit.

 

Levéltetű

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

 

Levéltetvek számos generációt hoznak létre

 

A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejlődése után szoktak megjelenni. Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű nemzedékek sorát hozzák létre. Az új egyedek telepben élnek, a levelek hátoldalán, és együtt is maradnak. Színük fajonként változó, gyakoriak a zöld színűek, ezek a szintén zöld növény felületén kevésbé feltűnőek. Ismerünk sárga és fekete színű levéltetveket is.

 

Levéltetű

Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna

 

A levéltetvek szívó kártevők: a levelet szívogatják (növényi nedvvel táplálkoznak), ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran elszíneződnek (alma, ribizke esetén megvörösödnek). Rendszeresen a hajtás csúcsi, tehát a legfiatalabb, gyenge, zsenge részét szokták megtámadni.

Vannak olyan levéltetű-fajok, melyek csak egy növényfajon élnek (például a rózsa levéltetű), de számos levéltetű-faj egyedei migrálnak, azaz vándorolnak növényről növényre. Ez utóbbiak több növényfajon is élhetnek és mindig a legzsengébb növényi részeket keresik, és azokra telepednek.

 

Levéltetű

Táplálkozásuk során mézharmatot, édes váladékot választanak ki, amit a hangyák megtalálnak, és előszeretettel fogyasztanak. Ha bármilyen növényen erős hangyavonulás figyelhető meg, azon nagy valószínűséggel megtalálhatók a levéltetű-telepek. De méhek vagy darazsak is látogathatják a bőséges mézharmatot. Gyakori, hogy a ragadós mézharmatra fekete színű gombabevonat telepedik: ezt nevezik korompenésznek. Mézharmatot más kártevők (pl. pajzstetvek) is termelnek.

A levéltetvek tavaszi megjelenésüktől őszig élnek és károsítanak a szabadföldi növényeken. Szobai növényeken is előfordulnak, és súlyos kárt okozhatnak.

A szívogatás okozta kártételen kívül a levéltetvek veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek: a vírusfertőzött növény nedvéből kiszívott vírust a következő növénybe tovább viszik, és megfertőzik azt. Levéltetvek terjesztik a csonthájasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát, az uborka mozaik vírust.

 

Hogyan és mikor védekezzünk a levéltetvek ellen?

 

A védekezés hatékonyságát növeli, ha a levéltetvek megjelenésekor, tehát felszaporodásuk előtt permetezünk. Időben végzett kezelés lesz csak eredményes! Ha egy növénynél csak elszórtan jelentek meg a tetvek egyes hajtások végein, vagy csak egyes leveleken, azokat ollóval vágjuk le, és ezzel egy permetezést meg is takarítottuk. Ajánlott a levéltetvek megjelenését sárga ragacsos színcsapdák kihelyezésével ellenőrizni. Ne feledjük, hogy a levéltetvek általában a levelek hátoldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban már csak a felszívódó hatású rovarölő szerek tudják kifejteni ölő hatásukat.

 

Mivel védekezhetünk?

 

Az ökológiai termesztésben is engedélyezett szerek:
(Márkanév - hatóanyag)

 

 • Bio-sect, Biosol-káliszappan - káliszappan
 • Biola agro - napraforgó olaj
 • Vektafid A - paraffinolaj
 •  

Levéltetű irtó aerosol-ok:

 

 • Margareta levéltetű irtó aerosol - piretrin+PBO
 • Planto piriflor levéltetű irtó aerosol - piretrum+ PBO
 • Vape garden fito aerosol – piretrin+PBO
 •  

Speciális, csak levéltetvek elleni szerek:

 

 

 • Pirimor - pirimikarb
 • Teppeki 50 WG - flonikamid

Rovarölő szerek, melyek a levéltetvek ellen is hatnak és felhasználásuk engedélyezett:

 

 • Axoris – tiametoxam, abamektin  (kész permetlé)
 • Cyperkill 25 EC- cipermetrin
 • Decis -deltametrin
 • Fazilo rovarölő permet - abamektin, piretrinek (kész permetlé)
 • Kaiso Garden, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS - lambda cihalotrin
 • Mospilan 20 SG. – acetamiprin
 • Pirimor 50 WG - pirimikarb
 • Teppeki. - flonikamid

 

A felsorolt rovarölő-szerek mind szabad forgalmazásúak, tehát bárki megvásárolhatja és felhasználhatja őket, külön engedély nélkül. Alkalmazásukra vonatkozó részletes előírás a szerek csomagolóanyagán található. A káliszappan , a lambda cihalotrin és a deltametrin hatóanyagú szerek méhekre mérsékelten, míg a cipermetrin a méhekre kifejezetten veszélyesek. Ezeket virágzó növényeknél tilos felhasználni.

 

A Mospilan, Pirimor és a Teppekki levéltetvek elleni szerek méhekre nem veszélyesek, méhekre nem ártalmasak, így virágzásban lévő növények védelmére is alkalmasak. A levéltetvek termelte mézharmat is vonzza a méheket, ezért a mézharmatos növényeket csak méhekre nem veszélyes rovarölő szerekkel szabad permetezni.(www.novenydoktor.hu)

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 13
Összes: 602396
Hónap: 33697
Nap: 604