Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hogyan neveljünk egészséges palántákat otthon?

palantaneveles01_145_145.jpgBár növények, virágok palántáit megvásárolhatjuk előnevelve, kiültetésre készen, hobbikertészek gyakran nevelnek saját magokból növényeket, palántákat.

Bár növények, virágok palántáit megvásárolhatjuk előnevelve, kiültetésre készen, hobbikertészek gyakran nevelnek saját magokból növényeket, palántákat.

 

 

Fontos a növény hőmérsékleti igénye

 

Magvetés előtt nézzünk utána, hogy az adott növényfaj milyen hőmérsékletet igényel a csírázáshoz. Általában azokat a növényfajokat neveljük palántákról, melyek keléséhez és palánta korban 20-24 °C-os egyenletes hőmérsékletet igényelnek. Ez a hőmérsékleti tartomány a megfelelő fényerősséggel (világossággal), a talajban lévő elegendő nedvességgel és tápanyaggal általában lendületes növekedést biztosít a fiatal növénykéknek. Amennyiben a felsorolt környezeti feltételek bármelyikének értékei, tulajdonságai a növény igényének nem megfelelőek, a csírázás lelassul, csíranövények elpusztulhatnak, a palánták gyengék, gyakran felnyurgultak. Csak a növény igényének megfelelő hőmérsékleten nevelt magvak csíráznak gyorsan, fejlesztenek erőteljes leveleket. Ha ilyen feltételeket nem tudunk a lakóhelyünkön biztosítani, nem érdemes palántanevelésbe kezdeni.

 

Palánták

 

A szaporításra szánt magvak a talajban számos kórokozóval, kártevővel kerülnek kapcsolatba, de a magvak is hordozhatnak kórokozókat részben a felszínükön, esetleg a mag belsejében.

 

Védekezés a magvakon előforduló kórokozók ellen

 

Az ellenőrzött kereskedelemben forgalmazott vetőmagvak megfelelő minőségéért a forgalmazó cégek szavatolnak. Legtöbbjüket csávázottan árusítják. A csávázás tényét, a csávázószer nevét a csomagoló anyagokon a növényfajta nevével, valamint egyéb fontos azonosító adatokkal együtt feltüntetik. Érdemes a csávázott magvakat előnyben részesíteni. A csávázás során a mag felszínére juttatott növényvédő szer akkor fejti ki hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. Az oldatba kerülő szer a mag felszíne közelében a kórokozókat elpusztítja, azok nem kerülnek kapcsolatba a magvakkal, így fejti ki kelésvédő hatását.

Saját gyűjtési magvakat is szükséges lehet kezelni, „csávázni”. Ehhez a mankoceb hatóanyagú gombaölő szerek (Dithane M-45) alkalmasak. Áztassuk 0,2 % -os oldatában a magvakat 15 percig gyakori keveréssel, leszikkadás után több napig alaposan szárítsuk a magvakat.

Rhizoctonia solani

Mi a palántadőlés?

 

A palántadőlés betegséget több gomba (Fusarium spp, Phytophthora spp.)és baktérium (Pseudomonas spp.) faj is okozhat. Hazai vizsgálatok szerint leggyakrabban a Rhizoctonia solani nevű gomba idézi elő a betegséget.

Ez a polifág gomba a talajban él, onnan fertőzi először a csírázó magvakat. Gyakran csak kártételét észlelik: sok mag nem kel ki, elfekszik, a talajban elpusztul.

Palántadőlés

A hiányos kelést a mag gyenge csíraképességének tulajdonítják. A csíranövények kibújása után szikleveles kortól 2-4 leveles palántakorig alakul ki a palántadőlés betegsége.Gyökérnyak

Ennek tünetei: palánták gyökérnyaki része üveges lesz, elvékonyodik, meggyengül, a kis növénykék a talajra borulnak, a szártő és gyökérzet barnán elhal. A palántapusztulás foltokban jelenik meg.

A betegséget segíti a csírázásra kedvezőtlen alacsony hőmérséklet, a talaj túlzott nedvességtartalma, és ennek következtében kialakult levegőtlensége. A 4 leveles állapotnál idősebb palántáknál már bizonyos rezisztencia alakul ki a kórokozóval szemben, fertőzésükre ezután nem kell számítani.

 

 

Védekezés a talajban élő (talajlakó) kórokozók ellen

 

Ritkán fordul elő, hogy a magvetéshez új, még előzőleg nem használt talajt alkalmazunk. Korábban már többször hasznosított talajokban számos kórokozó dúsulhat fel, ezek a csíranövények és palánták egészséges növekedését gátolhatják, gyakran elpusztítják.

Családi célú cserépben történő magvetésnél a talaj fertőtlenítése kémiai anyagok nélkül hőkezeléssel a következő módon végezhető: talajt előzőleg beöntözve háztartási sütőben fokozott gőzfejlődés mellett 95-100 °C-ra felmelegítjük, ezen a hőfokon tartjuk 30-40 percig. A gőz megfelelő hatását a föld befedésével tudjuk biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyjuk lassan kihűlni a talajt. 1-2 napos pihentetés után a földbe már vethetőek a magvak. A hőkezelés a kórokozók mellett az esetleges kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja. A hőkezeléshez ne használjunk 100 °C-nál magasabb hőmérsékletet, mert a talaj szervesanyag tartalmát elégeti, tönkre teszi.

 

A palántanevelés során fellépő palántadőlés betegségnél már csak a fertőzött talaj és az abban élő növények kezelésére van lehetőség. A rizoktóniás palántadőlés ellen a szabadforgalmú gombaölő szerek közül a mankoceb hatóanyagúak 0,3 %-os oldatával alaposan be kell öntözni, átáztatni a magvetés földjét a kipusztult palánták foltjában és azt szegélyezően 2-3 cm szélességben. A kezelés a gombát a talajban megöli és lokalizálja. Kezelés előtt a föld száraz legyen, és legalább 1 napot várni kell a következő öntözéssel.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 13
Összes: 536228
Hónap: 13448
Nap: 397