Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan nyírjuk a füvet, hogy szép pázsitunk legyen?

bot03_145_145.jpgHogy sikerült ilyen smaragdzöld gyepet nevelni? - kérdezte az amerikai turista a pázsitot nyíró angol úrtól.

Hogy sikerült ilyen smaragdzöld gyepet nevelni? - kérdezte az amerikai turista a pázsitot nyíró angol úrtól.

 

 

Nagyon egyszerű - válaszolta a megkérdezett - csak el kell vetni a fűmagot, és 300 évig rendszeresen kell nyírni!

 

Sokan ismerik a régi anekdotát, és aki már kipróbálta, az tudja, hogy a szép pázsit valóban nem bonyolult eljárások alkalmazásának, hanem kitartó, következetes munkának és nem kevés anyagi ráfordításnak az eredménye.

 

Mit kell tenni, hogy pázsitunk rászolgáljon az elismerésre?

 

Tél végén az egyik szezonnyitó munka a gyep takarítása, a levelek, hulladékok eltávolítása. Ekkor kell elegyengetni a vakondtúrásokat és bepótolni a foltokat. A gyeptelepítés óta megnőtt fák árnyékában a gyep kiritkul, kipusztul, ezért fű helyett ide talajtakaró évelő növényeket (borostyánt, télizöld meténget, árvacsalánt stb.) ültessünk.

A vegetáció megindulása után fogasoljuk meg a gyepet. Az erre szolgáló szerszám meghasogatja a talajt, lehetővé teszi, hogy a levegő és a csapadékvíz a fű gyökérzetéhez jusson, kitépi a gyomokat, a mohát és az elhalt fűcsomókat. A fogasolás hatására megfiatalodik a pázsit!

 

Fontos a rendszeres nyírás

 

A rendszeresen nyírott gyep módfelett sok tápanyagot használ el, ezért most ― április elején ― trágyázásra van szükség. A legharmonikusabb tápanyagellátást a szárított, apró morzsás marhatrágya nyújtja, de most már kapható teljes értékű, lassan bomló és vízben oldva kijuttatható műtrágya is.

 

A pázsitot április közepétől október közepéig 7-10 naponta kell nyírni, amikor a fűszálak 8-10 cm magasra nőttek. Az első és az utolsó nyírás kissé magasabb legyen!

 

Fűnyíró

 

Gyomot is kell irtani

 

Nagyon fontos munka a gyomirtás. Különösen veszélyesek az évelő gyomok (gyermekláncfű, fehérhere, útifű, tarack) amelyek a körülöttük levő fűcsomókat is elnyomják. Ellenük gyomlálással és gyomirtó szert is tartalmazó műtrágya kiszórásával védekezhetünk.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 10
Összes: 421476
Hónap: 11211
Nap: 347