Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tegyük el télire a kert és a természet gyümölcseit?

hogyan_tegyuk_el_telire_01_145_145.jpgÖsszegyűjtöttem néhány praktikus tárolási tanácsot, amelyekkel bespájzolhatjuk a késő őszi gyümölcsöt, zöldséget, fűszert.

Összegyűjtöttem néhány praktikus tárolási tanácsot, amelyekkel bespájzolhatjuk a késő őszi gyümölcsöt, zöldséget, fűszert.

 
 
Hogyan tegyük el télire a kert és a természet gyümölcseit?
 

A téli hónapokban jóval kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, mint nyáron és ősszel, pedig ekkor volna a legnagyobb szüksége a szervezetnek vitaminokra és azokra az egészségvédő vegyületekre, amelyeket ezek tartalmaznak. Ezen az ellentmondáson segít a déligyümölcsök importja, a hűtőszekrény és a jobb kereskedelmi ellátás, de azért a tapasztalt háziasszonyok (és férjeik) arra törekednek, hogy legyen télre tárolt és tartósított élelmük. Nyáron már készítettek a szamócából, a ribiszkéből és az egyéb bogyós gyümölcsökből dzsemet és lekvárt, a málnából levet és a spájzban már ott sorakoznak a kajszibarackból készített dzsemmel, vizes és ecetes uborkával teli kisebb-nagyobb üvegek. Nagy esemény volt a szilvalekvár főzése és üvegekbe, csuprokba töltése is.

 

hogyan tegyuk el telire 03

 

A folyamat azonban még koránt sem fejeződött be, sőt, most jön még a java!

 

Fontos feladatot lát el számos zöldségféle téli tárolásában a fagymentes, egyenletes hőmérsékletű pince! Itt tároljuk a téli és koratavaszi hónapokra a burgonyát. Csak ép, egészséges, teljesen beérett, foszlós héjú gumókat érdemes erre a célra használni. A terményt friss, nyirkos homokba rétegezzük és később 2-3 hetenkint válogassuk át, mert a rothadó, penészes gumók a környezetükben levőket is megfertőzik. Februárban valószínűleg szükségessé válik a „csírázás”, vagyis az előtörő fehéres csírák letörése.

 

hogyan tegyuk el telire 02

 
 

 

Hogyan tároljuk a répát, káposztát?

 

Ugyancsak homokba rétegezve tárolhatjuk a sárgarépát, a petrezselyem és pasztinák gyökereit, a téli retket, a tormát is. A vörös káposztát, a kelkáposztát, a brokkolit gyökerestől emeljük ki a földből és homokba állítva tárolhatjuk az év végéig. A későn fejlődött paprikacsövek is tárolhatóak; a kocsányuk végére csöppentsünk gyertyát és papírba göngyölve tegyük lapos gyümölcsrekeszbe őket.

 

A téli almát és körtét, a birset és az első fagyokat követően leszüretelt naspolyát a kamrában polcokon, vagy lapos rekeszben a fagymentes raktárban tárolhatjuk. Az új téli alma fajták viszonylag vastag héjuk következtében igen eredményesen tárolhatóak! A birsalmát és -körtét nem szabad egy légtérben tartani a többi gyümölccsel, mert ennek az erős illatát az egyéb gyümölcsök is felveszik!

 

hogyan tegyuk el telire 04

 

Nem csak a kerti terményt tehetjük el télire!

 

Még a fagyok előtt le kell vágni a fűszernövények friss hajtásait; ezek felaprítva és alufóliába göngyölve a hűtőszekrény fagyasztó részében, károsodás nélkül eltarthatóak és a téli leveseket és főzelékeket ízesíthetik.

 

Kihasználva a még napos, kellemes őszi napokat, érdemes kimenni a természetbe (erdőbe, mezőkre) gombát, somot és csipkebogyót gyűjteni. A gombát a tűzhely sütőjében lehet megaszalni, a csipke- és sombogyókból pedig kiváló (főként a vadhúsokhoz illő) lekvár készíthető.

 

hogyan tegyuk el telire 05

 

Ne feledkezzünk meg az énekes madarakról!

 

A madarak táplálásukra nagyon alkalmas a napraforgó magja. A napraforgó tányérjainak betakarítása lassan már befejeződik, érdemes egy kis sétát tenni a tarlóján és összeszedni a törött és a földön heverő tányérokat.

 

Forrás:http://balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 420802
Hónap: 11278
Nap: 413