Hogyan teleltessük kinti cserepes növényeinket?

muskatli08_145_145.jpgA városi, falusi parkok, közterületek, középületek, vendéglők és a kiskertek legszebb díszei tavasztól őszig a cserepekbe, dézsákba, edényekbe ültetett növények. Hogyan teleltessük ezeket?

mediterran_noveny_02

A növények kezelésének alapszabálya az, hogy e három tényező - a hőmérséklet, a fény és a víz - kedvező arányban legyen: ha a hőmérséklet emelkedik, több öntözésre, ha csökken, kevesebbre lesz szükség. Ha a kívánatosnál alacsonyabb a hőmérséklet, de kevés a fény, akkor a növények hajtásai megnyúlnak, halványzöldek vagy sárgák lesznek és tavasszal, amikor a kertészek kiállítják őket a szabadba, visszaesnek a fejlődésükben.

Az utóbbi években számos kereskedelmi kertészet a cserepes növények téli bértárolására rendezte be egy-két növényházát. Ez a szolgáltatás meglehetősen költséges ugyan, de nagyon kényelmes megoldása a teleltetésnek, mert a vállalkozók rendszerint zárt szekrényű gépkocsiban elszállítják a növényeket, szakszerűen elhelyezik, öntözik, szükség esetén megpermetezik, átültetik, megmetszik és tavasszal visszaszállítják a őket.

mediterran_novenyek_01

A teleltetést igénylő növények között a leggyakoribb a muskátli. A most forgalomban levő fajták egészséges tövei ládába, sűrűn egymás mellé vermelve garázsban, előcsarnokban, lépcsőházban (két hetenként öntözve) jól áttelelnek. A leanderek igénye sem nagyobb, csak az a fontos, hogy némi világosságot kapjanak és, ha télen pajzstetvek szaporodnának el a leveleik fonákján, akkor ezek ellen permetezzék meg a bokrokat. A citromfélék fácskái - bokrai már igényesebbek: sötét helyen a leveleik gyorsan megsárgulnak és lehullanak. A pálmák, az olajfák, a babérfák, az ősszel gondosan megmetszett sétányrózsák, fuksziák, mályvarózsák, enciánfák is jól viselik a tél viszontagságait. A szakkönyvek, a folyóiratok, sőt a katalógusok is hasznos tanácsokat adnak szép és kedvelt cserepes növényeink téli gondozásához.

Forrás:http://www.balintgazda.hu