Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan téliesítem a kertet?

teli-kert_145_145.jpgÖsszeállítottam egy rövid listát arról, mi mindenre figyeljünk a tél beállta előtt, hogy megvédjük kertünket és házunkat a fagytól.

Összeállítottam egy rövid listát arról, mi mindenre figyeljünk a tél beállta előtt, hogy megvédjük kertünket és házunkat a fagytól.

 

 

Minden évszaknak van valami varázsos szépsége, de legyünk őszinték magunkhoz: embertársaink többsége a nyarat örömmel várja, mert ehhez az évszakhoz a vakációt, a szabadságot, az utazásokat, a napsütést, az édes gyümölcsöket és a virágos kereteket asszociálja. Ezzel szemben legtöbbünk a télre aggodalommal készül, mert a hidegre, a fagyos szelekre, a hófúvásos utakra, a csúszós járdákra és a lekopaszodott kertek látványa jelenik meg a lelki szemei előtt. Ezért a téli hónapok viszontagságaira idejében kell felkészülni és akkor elkerülhetjük, hogy később költségesebb nehézségekkel kelljen szembe néznünk.

Helyén van minden cserép a háztetőn?

A lakóház gondozójának ilyenkor fontos feladata, hogy megvizsgálja, vagy megvizsgáltassa a ház tetőszerkezetét és födémét, nehogy a téli hófúvás, az eső és a hólé beázásokat okozzon. Gyakori eset, hogy a fák lehulló lombja feltölti az ereszcsatornát és a víz a ház falán csorog végig, ezért célszerű ezeket is gondosan átvizsgálni és kitakarítani.

Bevetésre készen áll a hólapát?

A ház előtti járda tisztán tartása, a hó és a jégpáncél eltakarítása lakossági kötelezettség, ezért fel kell készülni hólapátokkal és csúszásgátló anyagokkal a téli hónapokra. Ez utóbbi azonban ne legyen étkezési, vagy takarmánysó, mert ez a járda használhatóságát lehetővé teszi ugyan, de a közelben levő fák és bokrok gyökereit jelentékenyen károsítja.

Fogjuk meg az energiát!

A fűtőanyaggal és árammal takarékoskodás nemcsak anyagi kérdés, hanem környezetbarátság is. Gyakori tapasztalat, hogy a lakásokat túlfűtik, pedig ez igen költséges és egészségtelen passzió, ezért célszerű volna (jómódú külföldi országok lakosságának példáját követve) hozzászokni a réteges öltözködéshez. A lakások rendszeres szelőztetése feltétlenül szükséges, de érdemes gyors és alapos szellőztetést alkalmazni a nyílászárók hosszasan résre nyitása helyett. Jelentékeny lehet takarékoskodni a világítással is, ahogy tréfásan szokták mondani: az utolsó kijövő oltsa el a villanyt!

Keressük a zöldségek társaságát!

Ne takarékoskodjunk viszont a téli hónapokban a vitaminokban és más egészségvédő anyagokban gazdag zöldségfélék fogyasztásával. A savanyított káposzta, a cékla, a kelbimbó, a fodros kel, a póréhagyma valóságos „vitaminbomba", amelyre a fiatal és az idős szervezetnek egyaránt nagy szüksége van.

Rakjuk kazalba az avart!

A kertben most sok munkát okoz a lehullott fa- és bokorlevelek összetakarítása, de az avar nem szemét, hanem érték a kertészkedő ember számára! Fontos anyaga a komposztnak, a magaságynak, a hidegre érzékeny növények takarójának, talajtakarónak, ezért érdemes kazalba összerakni és folyamatosan hasznosítani!

Védjük meg a kert fagyérzékeny pontjait!

Idejében vízteleníteni kell a kerti vízcsapokat, az öntöző berendezés csőhálózatát, a kerti tavacskát, a medencét, a fagyérzékeny anyaggal burkolt, de télen nem használt utakat pedig vékony homokréteg kiterítésével lehet megvédeni a felfagyás ellen. A fatüzelésű kályhák hamuja értékes (nagy kálium tartalmú) trágyaszer, amit érdemes összegyűjteni a tavaszi munkák elkezdéséig.

Kerti cserepes növények teleltetése

Sok problémát okoz a zord időjárást nem tűrő cserepes növények teleltetése, amihez biztonságosan fagymentes, nem huzatos és némi fényt is adó helyiségre van szükség. Ezt az igényt többnyire egy télen nem használt szoba, lépcsőház, előszoba, garázs, pincegádor is kielégíti, de ma már vannak kertészeti üzemek, amelyek erre a szolgáltatásra rendezkedtek be és (nem csekély) térítés mellett a növények öntözését és esetleges növényvédelmét is ellátják.

Van-e takaró a fagyérzékeny növényeken?

Még egyszer át kell tekinteni a szabadban telelő, de fagyérzékeny növényeinket, hogy a „télikabátjuk" elég védelmet nyújt-e nekik és szükség esetén még magasabb földkupaccal és lombtakaróval kell megelőzni a fügebokrok, a gránátalma fácskák, a pampafüvek, az iszalag bokrok fagykárosodását.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 18
Összes: 420771
Hónap: 11271
Nap: 405