Így bízzuk másra a kertet a nyaralás idejére

xmldata.jpgLegjobb, ha felkészítjük a növényeinket az 1 hét egyedüllétre; ehhez mondok néhány tippet.

Sokan vannak, akik a kertészkedést nagyon egyszerű, könnyen elsajátítható hobbinak tartják, holott a kert valójában nagyon bonyolult, sok közgazdasági és élettani összefüggést rejtő, és nem csupán fizikai, hanem szellemi erőkifejtést igénylő tevékenység is. A kertben az egysejtű amőbáktól a törzsfejlődés legmagasabb fokán levő rózsákig sok ezer féle növény és a mikroszkópos nagyságú baktériumoktól a gerinces, emlős vakondokig számtalan élőlény vegetál együtt és egymásra közvetett, vagy közvetlen hatással. Ezt a régen felismert törvényszerűséget legszembetűnőbben akkor tapasztalhatjuk, amikor a kora tavasztól késő őszig nagy gonddal és hozzáértéssel kezelt kertet a nyári vakáció idején két-három hétig magára hagyjuk.

A kertnek minden nap szüksége van a gazdája gondoskodására éppen úgy, mint ahogy a gazdájának is szüksége van a kertjére! Saját szavaim (és személyes tapasztalataim) helyett most ennek indokolására Karel Capeknek, a világhírű cseh írónak 1969-ben megjelent A szenvedelmes kertész című, nemesen humoros könyvének néhány mondatát ajánlom szíves figyelmükbe.

„Egész esztendőben nagy hangon hirdette ugyan, hogy az idén nem utazik sehová, nincs olyan nyaralóhely, ami felérne az ő kertjével, s nem lesz olyan, kötnivaló bolond, hogy vonaton rázassa magát valahová Kukutyinba, de mikor aztán beköszönt a nyár, ő is csak igyekszik kifelé a városból. Nehéz szívvel utazik el, tele van gonddal, aggodalommal, félti a kertet. Nem is indul el addig, amíg nem talált egy jó barátot, vagy rokont, kire távollétében rábízhatja. Nézze csak – mondja a kiszemelt kertgondozónak - most úgysincs a kertben semmi munka, elég, ha háromnaponként egyszer elnéz oda, s ha netán valami nem volna rendben, írjon egy lapot, és én azonnal jövök. Megbízom magában. Mondom, öt perc elég, épp hogy csak körül kell néznie.

Alig múlik el három-négy nap, már is jönnek a levelek: Elfelejtettem megmondani, hogy a kertet naponta öntözni kell. Legjobb, ha reggel ötkor, vagy este hétkor öntöz... Ha valahol gyomot látna, tépje ki. A gyepet le kell kaszálni... A palántákat öntözze meg és ültesse valahova, árnyékos helyre a kertemben. Szórjon a tövükhöz tőzeget és lombföldet! Éjjel menjen ki a kertbe zseblámpával felszerelve, csigákat irtani!
Végül is hazaérkezik, s úgy ahogy van, bőrönddel a kezében, beront a kertbe, s tágra nyílt szemmel körülnéz: Ó ez a lusta semmirekellő, ez a piszok fráter, gondolja keserűen, hát ez aztán elintézte a kertemet! Soha többet nem leszek olyan kötnivaló bolond, hogy nyaralni menjek!"

Capek után én már csak nagyon óvatosan bátorkodom néhány, szerény javaslatot tenni azoknak a kertésztársaimnak, akik most vakációjukra készülődnek.

A legkevesebb gond a díszfákkal, a virágzó bokrokkal és az örökzöld növényekkel van, mert ezek – némi öntözés mellett – gond nélkül elviselik a gazdájuk távollétét. A szőlőtőkéket is elő lehet készíteni: a termő hajtásokat tessék visszametszeni úgy, hogy a legfelső fürt fölött még két-három levél maradjon; a meddő és a sűrűn álló hajtásokat tessék rövidre vágni, a hosszú vesszőket pedig gondosan a támrendszerhez rögzíteni.

A fogyasztásra érett őszibarackot, a szedert, a jostát, a paradicsomot, a brokkolit, a zöldbabot persze le kell szedni, ezek 8-10 napig a háztartási hűtőszekrényben használhatóak maradnak. A nyári alma és körtefajták gyümölcsei a fán maradva is elviselik a néhány napos szüreti késedelmet.

A legtöbb gondot az öntözés jelenti – persze csak ott, ahol nincs még automata öntöző berendezés. Mérsékelhetjük a szárazságot azzal, ha a növények talaját rostos tőzeggel, lekaszált fűvel, kéregforgáccsal letakarjuk, mert ez a „mulcs" mérsékli a talaj kiszáradását és csökkenti a növények vízfelhasználását. A cserepes növények megkövetelik, hogy legalább két-háromnaponta megöntözzük őket, de ajánlatos ezeket a vakáció idejére árnyékos helyre állítani!

Ami pedig az öntözés technikáját illeti: inkább ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel öntözzünk! Ha ugyanis csak éppen a felső 3-4 cm-es talajréteget nedvesítjük meg, akkor a víz nem jut el a gyökerekig, a felső talajszint pedig gyorsan kiszikkad, az öntözés hatástalan lesz!

Amúgy pedig: minden kedves Olvasónknak kellemes, tartalmas, pihentető nyaralást, majd pedig hazatérve további, sikeres kerti munkát kívánok!

Forrás:http://www.balintgazda.hu