Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ilyenkor lehet fát és bokrot ültetni

fat_bokrot_ultetni_01_145_145.jpgAz őszi faültetés egészen a talaj átfagyásáig elvégezhetjük, hogy a növények tavasszal gyorsabban meginduljanak – és így egy évvel korábban teremjenek vagy díszítsenek.

Az őszi faültetés egészen a talaj átfagyásáig elvégezhetjük, hogy a növények tavasszal gyorsabban meginduljanak – és így egy évvel korábban teremjenek vagy díszítsenek.

 

Ilyenkor lehet fát és bokrot ültetni

 

Most érkezett el a fás növények ültetésének optimális ideje. Most ültessük el a gyümölcsfák, a díszfák, a gyümölcstermő és a virágos cserjék, a szőlőtőkék, a rózsatövek csemetéit, mert a szakszerű ültetés után a gyökérsebek még a téli fagyok beállta előtt beforrnak és megkezdődik a felszívó hajszálgyökerek képződése, tehát az elültetett csemete tavasszal erőteljesebben fog kihajtani és korábban fog virágot hozni, gyümölcsöt érlelni, mint a később, vagy tavasszal ültetett társai.

Amikor a kertész elhatározta, hogy mit akar ősszel telepíteni és kijelölte a növények helyét, később kiásta az ültető gödröket és gondoskodott megfelelő, tápdús talajról is ehhez a feladathoz, ezzel évekre, vagy éppen évtizedekre meghatározza az elültetett növény sorsát.

 

fat bokrot ultetni 02

 

A szabadgyökerű facsemete gyökerét is metszeni kell

 

A családi kert igényes művelői manapság előszeretettel vásárolnak és ültetnek cserépben álló csemetéket, amelyek számára az átültetés nem jelent különösebb megpróbáltatást, hiszen a gyökérzet sértetlenül kerül az új termőhelyre! A szabad gyökérzetű csemeték gyökereit azonban ültetés előtt meg kell metszeni úgy hogy csak a törött gyökérágakat távolítjuk el és a többi gyökérágnak csak a sérült részein készítünk friss metszlapot. A megmetszett csemetéket állítsuk egy napra vízzel megtöltött edénybe, hogy a szállítás és a forgalmazás ideje alatt elvesztett víztartalmukat visszaszerezhessék és csak ezután ültessük el őket.

 

(A leggyakoribb 10 kerti gyümölcsfa metszéséről készítettem egy DVD-t, amely ide kattintva megtekinthető, megrendelhető.)

 

 
 

fat bokrot ultetni 03

 

Az utolsó ültetési mozdulat a meghatározó!

 

Az ültetéskor fordítsunk nagy figyelmet a csemete elhelyezésére: olyan mélyen kell a földbe kerülnie, ahogyan a faiskolában állt és az oltási, szemzési helye észak felé kerüljön. A talajban élő kártevők (cserebogár és mocskospajor, lótücsök) kártételét előzzük azzal, hogy a talajba fertőtlenítő szert is keverünk.
Szükségesnek tartom felhívni a családi kert gondozóinak a figyelmét a gyümölcstermelésben beálló jelentős változásra.

 

fat bokrot ultetni 04
Tracie Hall

 

Faápolás a földről, nem a létráról

 

A kiskertben mindenki a helyszűkével bajlódik, pedig itt sokféle gyümölcsöt kell termelnünk ahhoz, hogy a családot folyamatosan ellássuk friss gyümölccsel, sőt feldolgozásra és tárolásra is jusson belőlük valamennyi. Ezt a célt törpe gyümölcsfák nevelésével tudjuk elérni: ezek ugyan nem olyan hosszú életűek, mint a terebélyes koronájú magas- és középmagas törzsű gyümölcsfák, de kevés helyet igényelnek; valamennyi munkájukat a földön állva, kényelmesen még a hölgyek és az idős emberek is el képesek végezni és a legnagyobb előnyük az, hogy gondos kezelés mellett már a kiültetésük utáni harmadik évben bőségesen teremnek. Aki pedig a fák lombja alatt kíván a nyári hőségben enyhülni, az most ültessen gyorsan növő, szép, illatos lombot fejlesztő, virágokat nyitó díszfát a kertjébe.

 

Forrás:http://balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 17
Összes: 430563
Hónap: 9663
Nap: 326