Krizantém: temetővirág vagy rangos ajándék?

krizantem02_145_145.jpgKr. előtt 1500-ban már várost neveztek el erről a virágról Kínában. Innen került Japánba, ahol nagyon megkedvelték és a császári ház címernövénye lett.

Az egyik legnagyobb japán kitüntetés nem babért, oroszlánt vagy sast, hanem krizantém virágot ábrázol. A botanikai neve magyarul napvirágot jelent: szabályos, sugaras virágai a Napot jelképezik. Hála a nemesítők szorgalmas munkájának magasságában a virágok színében és alakjában roppant változatos növény lett.

Szépséges

Manapság más vonatkozásban használják a „megosztó” jelzőt, ami ráillik a krizantémra is, mert ez egy megosztó virág: sokakban a fehér krizantém látványa a temető hangulatát idézi fel, a mai világban azonban a ragyogó színvilágú és változatos alakú krizantém virág a lakás, a kert, a munkahely pompás dísze, a vágott krizantém pedig bárkinek átnyújtható, rangos ajándék.

Hangulatos

Mi most csupán két típussal foglalkozzunk!

A szabadföldi, kerti krizantémot dugványozással szaporítják: az 5-6 cm-es dugványokat május és július között ültetik ki a szabadba, tápdús földbe, napos helyre. Amikor bokrosodni kezd, kétszer-háromszor visszacsípik, tápoldatozzák, bőségesen öntözik. Ha a száron megjelennek a bimbók, akkor az oldalbimbókat eltávolítják, így szép, nagyfejű virágok nyílnak Mindenszentek napjára.

Nagyfejű

Az utóbbi évek nagy divatja a cserepes krizantém, amelyet angolul garden mums néven tisztelnek: ez a Chrysanthemum multiflorum nevű botanikai változat, amelynek félgömb alakú bokrán sok ezer, apró virág jelenik meg. Igénytelen, a kisebb fagyokat is átvészelő növény.

Cserepes

Ha elég vízhez jut, akkor hetekig díszíti a környezetünket. Ha elvirágzott, ki lehet ültetni a kertbe, napos helyre, agyagos talajba és jól beöntözni. A téli fagyok ellen lombbal, fenyőágakkal, fűkaszálékkal ajánlatos takarni!

Forrás:http://www.balintgazda.hu

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Elérhetőség

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com

Ügyfél fogadás: