Legfontosabb április közepi kerti teendők

palanta_145_145.jpgMegkésett, de végre itt az április közepi tavasz. Összegyűjtöttem néhány ilyenkor aktuális teendőt. Magvetés, palántázás, gyümölcsfák és szőlő metszése, virágültetés.

Most vesse el a kúszó növények (hajnalka, tűzbab, egynyári komló, sarkantyúka, szagosbükköny stb.) magjait. Ezek a növények 2-3 méter magasra is felfutnak, ezért kiválóan alkalmasak a terasz árnyékolására és a lugasok befuttatására. Gyors növekedésükhöz bőséges víz- és tápanyag ellátásra van szükségük!

Hajnalka magasra kúszik

Vessen a kert sarkába, vagy a kerítés mellé napraforgómagot. A kikelő növényeket és beérő tányérokat örömmel fogadják majd jövő télen a madarak.

Ha a pázsitban a téli hónapok folyamán elszaporodtak a mohák, akkor most meg kell a gyepet levegőztetni. Erre a célra kiváló, elektromos árammal működő gépek állnak rendelkezésre. A nagyon mohás foltokra szórjon ki négyzetméterenkint 5-6 dkg oltott mészport, amely csökkenti a talaj savanyodását.

A kertekben és a parkokban a mohásodást gyakran az okozza, hogy a környezetben élő fák és bokrok megnőttek és árnyékot vetnek a gyepre. Ezen csak az árnyék csökkentésével lehet segíteni!

A cserepes szobanövények átültetésének is most van az optimális ideje! A cserepéből kinőtt növényt emeljük ki, a földet óvatosan rázzuk le a gyökerekről és az elhalt, valamint túlságosan megvastagodott gyökérágyakat vágjuk le. A növény föld feletti részéről is távolítsuk el az elhalt ágakat és leveleket, szükség esetén most messük meg a szobahárs, a mályvarózsa hajtásait és ültessük el a növényt kissé nagyobb cserépbe, friss, tápdús és a növény igényeinek megfelelő kémhatású (lúgos vagy közömbös) földbe.

A citrom és egyéb citromféle (narancs, mandarin, grapefruit) fácskákat csak akkor állítsuk ki a szabadba,amikor a tavaszi fagyok biztosan elmúltak!

citrus

Gyümölcsfáinkat évente legalább egyszer kell, de akár többször is érdemes metszeni. Ültetéskor, átültetéskor, telepítéskor a gyökérzet nagy része elvész, ilyenkor fontos az ágakat, vesszőket is arányosan megkurtítani. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a csökkent gyökérzet nem tudja vízzel ellátni a koronát és a növény kiszárad.

Tapasztaltabb kertész a tavaszi rügyfakadás után is metszhet, mert nem dörzsöli le az ilyenkor már erre érzékenyebb rügyeket. Sőt virágzásban metszve pontosabban tudjuk a termést szabályozni, és állítólag egyes betegségeket is kevésbé terjesztünk a metszőollóval, fűrésszel. A legtöbb tapasztalat a lombos állapotban végzett nyári zöldmetszéshez kell, ilyenkor nehezebb átlátni a növényzetet, viszont ez a növény számára a legkíméletesebb, ekkor gyógyul leggyorsabban a sebzés is.

A metszésre tanító, A metszés gyümölcsei című DVD-tanfolyamon megismerkedhetünk az ültetéskor szükséges metszési fogásokkal, a gyökérzet metszésével és a zöldmetszés praktikáival is. A hobbikertészeknek ajánlott, a kerti gyümölcsfákkal 10-10 percben foglalkozó oktatók mindenki által követhető, elsajátítható, gyakorlatias útmutatást adnak a több és szebb gyümölcsöt eredményező metszéshez. A tanfolyamot tartalmazó DVD és kiskönyv ide kattintva szerezhető be.

Metszés

A szőlőtőkék a talaj felszíne alatt ilyenkor harmatgyökereket fejlesztenek, és sajnos a mélyebben lévő, felszívó gyökerek elsatnyulnak. Ajánlatos a harmatgyökereket most eltávolítani oly módon, hogy a tőke körül a talajt megbontjuk és a harmatgyökereket tőből levágjuk. Ezzel visszanyeri az egyensúlyát a gyökérzet és a szőlő jobban viseli majd a nyári szárazságot.

Forrás:http://www.balintgazda.hu