Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lekvárkészítés csipkebogyóból

csipkebogyolekvar01_145_145.jpgHagyományos módszernél sok és lassan végezhető kézimunkával készítik elő a gyümölcsöt. Levágják a szárcsonkot és a csészelevél maradványokat, kettéhasítják a bogyót és kikaparják a magokat és a szőröket.

Hagyományos módszernél sok és lassan végezhető kézimunkával készítik elő a gyümölcsöt. Levágják a szárcsonkot és a csészelevél maradványokat, kettéhasítják a bogyót és kikaparják a magokat és a szőröket.

 

Azután megfőzik, darálják vagy turmixolják, majd cukrot adnak hozzá. Csak azoknak ajánlom, akik nagyon kényesek a minőségre, és hajlandóak rengeteget dolgozni egy kevés lekvárért.

 

Nagyüzemi módszer

 

Nagyüzemi módszernél csak megfőzik, darálják, majd passzírozzák, és azután adnak cukrot hozzá.

 

Házilagos elkészítés

 

Házilagosan azonban lehet egy kicsit gondosabb, de még hatékony eljárás, ha a csészelevél maradványokat levágják a főzés előtt. Annyi vizet kell a főzéshez hozzáadni, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöket. Darálás, vagy turmixolás helyett akár krumplitörővel is jól előkészíthető a passzírozáshoz.

Csipkebogyólekvár

Mivel a gyümölcsben sok pektin van, a törésnél főzővizet kell hozzá adni, hogy híg lekvárszerű legyen, mert egyébként nagyon nehezen és rossz hatásfokkal lehet passzírozni.

1,0 kilogramm gyümölcsből 0,6 kg lekvárra lehet számítani.

Egyes receptek a cukor hozzáadása után is főzést javasolnak, de szerintem felesleges, mert a második főzés nélkül is jól eltartható. Aki aggódós, az inkább forró vízfürdőben kezelje a megtöltött üvegeket. Különben is, nagyon könnyen leég a cukros lekvár, amikor főzik.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 12
Összes: 420767
Hónap: 11268
Nap: 407