Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Májusi orgona: áprilisban már nyílik, illatozik

orgona02_145_145.jpgÁprilis közepén, utolsó harmadában bimbózni kezdenek az orgonabokrok és május elején orgonavirág árasztja el az országot. Az orgona ápolásáról írok.

Április közepén, utolsó harmadában bimbózni kezdenek az orgonabokrok és május elején orgonavirág árasztja el az országot. Az orgona ápolásáról írok.

 

 

A lakások asztalán orgonavirág illatozik, és az utcán járva lépten-nyomon orgonacsokrot szorongató járókelőket látunk. Ez a virág - méltán - az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb és legismertebb hazánkban.

 

Orgona

 

Orgonabokrok virágoznak a kertekben, a parkokban, élnek elvadultan az erdők szélén és a tisztásokon. Ahol jól érzik magukat, ott terebélyes, 3-4 m magasra növő bokorrá vagy kis fácskává nőnek, és jókora, színes, nagyon illatos, fehér, lila, piros virágbugákat nyitnak. Ezek szimplák, vagy teltek lehetnek. Az emberek érdeklődését azonban csak addig élvezik, amíg a virágok pompáznak: ha elnyíltak, nemigen figyelnek rájuk.

 

Kevés gondozás, sok virág

 

Pedig az orgonabokor akkor virágzik szépen, ha részesül abban a szerény gondozásban, amire feltétlenül szüksége van. Legjobban a napos, nyílt helyen érzi magát, itt virágzik a leggazdagabban. Lehet belőle sövényt is nevelni, de ha rendszeresen nyírjuk, akkor virágot ne várjunk tőle, viszont áthatolhatatlan telekhatárolót képez!

 

Idősebb korában sok sarjhajtást nevel, ezeket tavasszal ki kell ásni, de szaporításra is felhasználhatóak. Szereti a tápanyaggal jól ellátott, levegős, mélyrétegű talajokat, a magas talaj vizű helyeken nem él meg.

 

Orgona

 

Metszeni kell

 

Az orgonabokrokat metszeni kell! A sűrűn álló, felkopaszodott, idős ágakat tőből ajánlatos kifűrészelni, hogy a fiatal vesszők több tápanyaghoz, helyhez és napfényhez jussanak. A termővesszők Y-alakban nőnek: ezek közül az egyiket rövidre kell visszavágni, ezeken fejlődnek ki a jövő évi virágrügyek, míg a másik, metszetlen vessző az idén hoz virágot. Ezzel a váltómetszéssel minden évben hosszú szárú, vázába alkalmas virágbugákat nyerünk.

 

Az elnyílt virágokat, a száraz magtokokat nyáron le kell metszeni, mert ezek még sok tápanyagot használnak fel.

 

PS. Faragjon a gyermekének orgonavesszőből sípot. Nagy örömet fog vele szerezni!

 

Orgona

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 18
Összes: 420800
Hónap: 11276
Nap: 411