Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már károsít a levélsodró rózsadarázs

rozsalevesodro01_145_145.jpgA rózsa levelét tavasszal, nyár elején számos rovar károsítja, április végén már elsők között megjelent alevélsodró rózsadarázs (Blennocampa pusilla) és kártétele.

A rózsa levelét tavasszal, nyár elején számos rovar károsítja, április végén már elsők között megjelent alevélsodró rózsadarázs (Blennocampa pusilla) és kártétele.

 

Miről ismerhető fel a kátétel?

 

A rózsa éppen kifejlődött levelei hosszírányban, a főérrel párhuzamosan összesodródnak mindkét oldalról a levelek hátoldala felé. Gyakori, hogy a levelek egy részén lép fel csak az elváltozás, és a hajtások sem egyenletesen fertőződnek.

 

Rózsadarázs lárvája

 

A levélsodró rózsadarázs 3-4 mm méretű, feket színű hártyás szárnyú darázs, apró tojásait az összesodrott levélbe rakja. A hamarosan kikelő lárvák kezdetben fehéres, később világoszöld színűek, teljes kifejlődési állapotukban elérik a 8-9 mm-es nagyságot. Júliusban elhagyják a leveleket, levetik magukat a talajra, úgynevezett „kokont”, burkot képeznek, amiben áttelelnek.

 

A rózsadarázs kártétele

 

Hasonló levélsodródást okozhat a levéltetű is

 

A rózsát tavasztól őszig fertőzi és károsítja a rózsalevéltetű számos generációja. A rózsalevéltetű a hajtásvégi fiatal leveleket kedveli, szivogatja, a levelek hátoldalán népes telepeket alkot. Ezt követően a fertőzött levelek hátoldaluk felé összesodródnak. A levéltetű okozta levélsodródásnál a levéltetvek mindig jelen vannak.

Rózsadarázs

Hogyan védekezhetünka levélsodró rózsadarázs ellen?

 

Házikertben, enyhe fertőzésnél, a besodródott levelek folyamatos lecsípésével és eltávolításával megelőzhetjük a bokrok díszítő értékének romlását, és kikelő lárvák lombrágását.

Súlyos fertőzésénél a rózsabokrok lombját felszívódó hatású rovarölő szerrel permetezzük (Actara, Mospilan), amikor már lárva állapotban él a kártevő.

Ezek az ajánlott szerek egyúttal az összesodródott levelekben élő levéltetveket s elpusztítják és ellenük is védelemet biztosítanak.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 420803
Hónap: 11278
Nap: 412