Még nem késő elültetni a virághagymákat

narcisz_145_145.jpgKi ne szeretné a kora tavasz első virághírnökeit, a sokszínű, változatos tulipánt, az elegáns nárciszt, az illatos jácintot, a sokáig indokolatlanul mellőzött krókuszokat?

Még nem késő elültetni a virághagymákat

A hagymák ültetésének optimális ideje szeptemberben van, de ha enyhe az idő, később is ültetjük őket.

A nyugalmi állapotban levő hagymákat elültethetjük virágágyakba, cserjék napos oldalára, sziklakertbe vagy akár a balkonládákban is. Nagyon szép színhatást érhetünk el, ha a kertben más jellegű növények közé, például a már korábban kiültetett árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek közé ültetjük a tulipánokat.

Holland piacon

Megkétszerezzük a rózsaágyak értékét, ha a tövek közé hagymás virágokat ültetünk, amelyek már kora tavasszal virágzanak, hogy aztán átadják a stafétabotot a később nyíló rózsáknak.

A hagymás virágok nevelése voltaképpen nagyon egyszerű dolog. A hagymákat akár 3-4 évig sem kell megbolygatni, és csak akkor szedjük ki azokat, ha a fiókhagymák elszaporodtak és hasznosítani kívánjuk ezeket is. Az ültetéskor viszont nemegyszer elkövetik azt a hibát, hogy a hagymák túlságosan sekélyen kerülnek a talajba.

Tulipánok

A szabály az, hogy a hagymákat háromszor-négyszer olyan vastag talajréteg fedje, mint amilyen a hagymák magassága. Az apró hagymákat egy kissé sekélyebben lehet, a nagyobbakat mélyebben kell a talajban elhelyezni.  Ellenkező esetben a hagymák télen felfagynak. Ez az a jelenség, amelyet sok kezdő kertészkedő ijedten szokott az első tavaszi kertszemléken konstatálni; azt látja, hogy a hagymák - rendszerint elfagyva - a talaj felszínén hevernek.

Aki a hagymákat megfelelő mélyen ülteti el, ettől a veszélytől nem kell tartania, és bízhat kertje tavaszi virágpompájában.

Forrás:http://balintgazda.hu