Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miből nyerünk elegendő vitamint?

alma07_145_145.jpgNem csak változatosan, hanem okosan is kell válogatni az élelmiszereket ahhoz, hogy tavasszal erős maradjon a szervezetünk.

Nem csak változatosan, hanem okosan is kell válogatni az élelmiszereket ahhoz, hogy tavasszal erős maradjon a szervezetünk.

 

Túléltük tehát a telet, de előttünk áll még a tavasz, amely hozhat kellemetlen meglepetéseket!

Most azonban nem ezekkel, hanem a lakosság egészséges táplálkozásával szeretnék foglalkozni, igyekezve elkerülni azt a régi, bölcs mondást, amely szerint a suszter maradjon a kaptafánál!

 

Tél végére kiürülnek a készleteink!

 

A táplálkozástudomány avatott képviselői nem győzik hangoztatni, hogy februárra már kifogyott az emberi szervezetben nyáron és ősszel felhalmozott vitaminkészlet, ezért a fertőző betegségek gyorsabban terjednek és veszélyesebbek, mint amikor bőséges napsugárzás, vitamin és hormonkészlet álla szervezet rendelkezésére. Ezért nagyon fontos népegészségügyi szempontból is, hogy a tavaszi hónapokban is fogyasszunk vitamindús táplálékot.

 

Tárolt saját vagy friss bolti gyümölcsöt?

 

Akinek van a kertjében egy bőven termő téli alma, vagy téli körtefája, annak a kamrájában még bizonyára tárolnak valamennyi gyümölcsöt. Ezeket gondosan át kell válogatni és a romló egyedeket elkülöníteni, mert egymást is megfertőzhetik. Most már itt az ideje, hogy a birsalmát/körtét is feldolgozzák és a naspolyát is elfogyasszák, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a jelenséget, hogy a hónapokig tartó tárolás ideje alatt a gyümölcsök tekintélyes mennyiségű vitamintól válnak meg. A korszerű kereskedelem azonban ma már sokféle déligyümölccsel áll a fogyasztók rendelkezésére. Nem volna azonban célszerű megfeledkezni arról, hogy a termőhelyén korán leszüretelt citrom, narancs, grépfrút, banán, ananász stb. a szállítás ideje alatt éppen annyit veszít a biológiailag legértékesebb vegyületeiből, mint a hazai gyümölcsök.

 

Jusson eszünkbe néhány zöldség!

 

Ne feledkezzünk meg a téli hónapokban a nagyon értékes beltartalmú zöldségfékről sem, amelyek között a legkedveltebb a savanyított káposzta; ebből nem csak kiváló ételek készülhetnek, hanem értékes saláták és tésztafélék (pl. káposztás rétes) is. De figyelem! A szervezet által hasznosítható C-vitamin csak a hordóban érlelt, tejsavas erjedés során marad meg, az ecetsavval savanyított káposztában ez nem garantált!

 

Ami a legjobb választás lenne...

 

Nagy kár, hogy a jelentékeny vitamintartalmú, télálló zöldségfélék, mint pl. a póréhagyma, a mezei saláta és a leveles kel nem keltette fel a kertészkedők érdeklődését, termelésük nem igen terjed, pedig jól illeszkednek a kiskerti zöldségtermelés rendszerébe.

 

Leveles kel

 

A leveles (fodros) kel például másodnövényként termelhető, dekoratív látványossággá fejlődik és a leveleit a szükséges tempóban lehet betakarítani.

Ajándékötlet: Egy doboz vitamindús gyümölcs, vagy zöldség kedves és értékes ajándék lehet minden barát és ismerős részére!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista


Elérhetőség

Kapcsolat

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com


Ügyfél fogadás:

Hétfőtől- Csütörtök 7.00-15.00-ig.
Péntek 7.00- 12.00-ig.

Elérhetőség:

Trombitásné Hegyaljai Éva
E-mail: polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3810
06-88/428-022 - 1880 mellék

Dülk Anita
E-mail:polgarorvp@gmail.com
Tel:06-30/650-3798
06-88/428-022 - 1880 mellék

Statisztika

Online: 9
Összes: 602199
Hónap: 34953
Nap: 1509