Milyen kárt okozhat a fákon a téli csapadék?

bogyos-telen_145_145.jpgNagy hóesés után hatalmas hóteher nehezedik a fák és bokrok ágaira, amelyek mélyén meghajolnak, sőt rosszabb esetben le is repednek, letörnek.

Ezért a vastag hóréteget, a zúzmarát a fás növényekről ütögetéssel le kell rázogatni.

Nagy veszélyt jelent a gyümölcsfák és a szőlőtőkék termőrügyei számára az ólmoseső jégbevonata. Ez akkor keletkezik, ha zord, fagyos időben a növények fagypont alá hűlnek, de ezután langyos eső esik. Ekkor az eső vize vékonyabb-vastagabb rétegben ráfagy a vesszőkre, elzárja a rügyeket a levegő oxigénjétől és emiatt a nyugalmi állapotban is lélegző rügyek elpusztulnak.

A jégbevonat akkor veszélyes, ha egy napnál tovább megmarad. Ezért meg kell tőle szabadítani az ágakat. Ez ütögetéssel, rázogatással történjék.

Forrás:http://www.balintgazda.hu