Mire használhatom a lehullott faleveleket?

osz-levelek01_145_145.jpgA lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért a lombot ne égesse el és ne vitesse el a kertből, hanem hasznosítsa helyben.

A vadgesztenye- és a diófa kivételével a kerti növények lombjából kiváló komposztot lehet érlelni. (Legfeljebb 10-15%-os arányban keverjünk a komposztba dió és vadgesztenye leveleket, mert ezek egy olyan vegyületet tartalmaznak, amely a talajban élő mikroszervezetek szaporodását gátolják.)

A levelek gyorsan elrothadhatnak és jelentős mennyiségű humuszt képeznek. Az egészséges lombot fel lehet használni a virágágyak és a veteményes ágyások talajának a takarására, de be is áshatja a földbe, ahol ugyancsak gyorsan elbomlik. Különösen, ha egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyával is elősegíti a rothadási folyamatot.

Levél

A lehullott levelek ne heverjenek hosszú ideig a gyepen, mert alattuk a fű kipusztul! Az összesöpört levelek egy részét terítse a bokrok alá, ahol jó búvóhelyet nyújtanak a téli álmukra készülő sündisznónak, a békáknak és a gyíkoknak.

Komposzt

Forrás:http://www.balintgazda.hu

Nyelvek

MagyarDeutschEnglish

Profilkép

Elérhetőség

Levelezési cím:
8200 Veszprém, Bajcsy Zs. u. 2.
Email.: polgarorvp@gmail.com

Ügyfél fogadás: