Nehogy rosszkor szüreteljünk !

szilva-alma_145_145.jpgA legfontosabb tanácsom az, hogy minden kerti gyümölcs betakarítása előtt hozzunk döntést arról, hogy milyen módon fogjuk felhasználni és tárolni, tartósítani a terményt.

A legfontosabb tanácsom az, hogy minden kerti gyümölcs betakarítása előtt hozzunk döntést arról, hogy milyen módon fogjuk felhasználni és tárolni, tartósítani a terményt. A döntésnek megfelelően kell ugyanis a szüret idejét meghatározni.

Miről ismerjük fel az almaszedés megfelelő idejét?

Az a tapasztalatom, hogy a tárolásra szánt, téli almákat a kiskertek fáiról rendszerint megkésve szüretelik le, aminek a következtében korán megjelennek a gyümölcs héján az apró és egyre terjedő, barna foltok, amelyek egy idő múlva fogyasztásra alkalmatlanná teszik az almát. Ezért az almaszedést szeptember első napjaiban el kell kezdeni, amikor a felvágott alma magjait már barnának látjuk és a gyümölcs könnyű megemelésével, a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a termőgallyról. A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul hűvös helyre kell vinni és a tároló hőmérsékletét is úgy kell szabályozni, hogy a légtér minél hűvösebb legyen. Száraz időjárás esetén a tároló padlóját öntözzük meg, éjjel szellőzessünk, és nappal tartsuk zárva az ajtót és az ablakokat.

Hasonlóan kell eljárni a téli körte szedésével is tekintetbe véve azt, hogy a téli körte még érzékenyebb portéka, mint az alma!

Szüret

Mikor szedjük a szilvát?

A szilvát - és különösen a lekvárnak szánt Beszterceit, Olasz kéket - teljes érésben kell leszüretelni, mert ez a gyümölcs nem utóérő és az éretlen gyümölcsből nem lehet kellemes zamatú lekvárt főzni!

Ne siessünk a birs és naspolya betakarításával!

A birsalma és a naspolya szedésével nyugodtan várhatunk október végéig, mert ezek nem érzékenyek az alacsony hőmérséklet bekövetkezésére. A lehullott,érett, de nem rothadt, nem penészes gyümölcsöt ne hagyjuk a fa alatt elpusztulni, mert egyrészt terjesztik a betegségeket, másrészt megfelelő gondossággal értékes cefrét lehet belőlük erjeszteni és ebből kiváló pálinka készülhet.

A szőlősgazdák ritkán tévednek!

Aki bort is készít, az nagyon ügyeljen a szüret idejének megállapítására, mert a bogyók cukortartalma és a belőlük erjesztett bor alkohol-, sav-, íz- és aromatartalma nagymértékben függ a szüret idejétől. A szőlőtermelő vidékeken ajánlatos a szüret idejéről a hegyközségnél tájékozódni!

Forrás:http://www.balintgazda.hu