Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyár a szőlőskertben: itt vannak a legfontosabb tennivalók

szolo09_145_145.jpgNemigen tudok elképzelni kellemesebb, nyugalmasabb helyzetet, mint egy szőlőlugasban vagy szőlőskertben ülni és jó könyvet olvasni.

Nemigen tudok elképzelni kellemesebb, nyugalmasabb helyzetet, mint egy szőlőlugasban vagy szőlőskertben ülni és jó könyvet olvasni.

 

Igen ám, de a szőlőnek az a természete, hogy kora tavasztól késő őszig dolgozni, törődni kell vele. Igaz viszont, hogy minden este jólesik egy pohár saját termésű bort elfogyasztani, vagyis a „valamit valamiért" elve itt is bölcsen érvényesül!

A szőlőtőkék tavaszi termőre metszéséről más írásomban már szóltam, most a nyári, úgynevezett zöld munkákról teszek említést.

 

Lugas

 

Mihelyt a tőke kihajtott, szükség van a hajtások megválogatására. Tördeljük ki a túlságosan sűrűn álló hajtásokat, a fürtöt nem nevelőket, valamint az alanyból előtörő vadhajtásokat. Amikor a hajtások megnyúltak, akkor kerül sor a kötözésre, nehogy a szél kitörje az értékes termőhajtásokat. A nyár elejére megjelennek a hónaljhajtások a levelek tövében: ezek elsűrűsítik a tőke lombozatát, megakadályozzák, hogy a fejlődő fürtök elegendő napfényt kapjanak, ezért ki kell törni, illetve ki kell vágni őket. A nyár második felében szükség lesz a csonkázásra is, amely a túlságosan hosszúra nőtt hajtások bekurtításából áll.

Szőlőt nem lehet permetezés nélkül termeszteni! Idejében és nagyon gondosan - mindig az engedélyezett szerekkel - kell védekezni a három gombabetegség: a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Szükség esetén ebbe a permetezőszerbe keverhetjük a rovarkártevők (szőlőmoly, atka, szőlőilonca) ellen javasolt szerek valamelyikét. Fordítsunk nagy figyelmet a munka-egészségügyi várakozási idő pontos betartására!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 8
Összes: 390952
Hónap: 4727
Nap: 136