Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Örökzöld bokrokon és gyepen is kárt okozhat a hólepel

fenyo09_145_145.jpgA hótakaró bár szép látvány a télen is zöld lombú örökzöldeken, súlyos károkat okozhat a növényzetnek.

A hótakaró bár szép látvány a télen is zöld lombú örökzöldeken, súlyos károkat okozhat a növényzetnek.

 

A vastag és súlyos hólepel a vékony vesszőket, ágakat lenyomja. Különösen feltűnő és erős ez a kártétel a lazább lombú tujaféléknél, borókáknál, tiszafáknál és ciprusoknál. Ha a hó-nyomás és annak következtében fellépő áglehajlás 2-3 napnál tovább is eltart, az ágak régi alakjukat, elhelyezkedésüket már nem nyerik vissza emberi beavatkozás, segítség nélkül.

 

Tuja
Fotó: Némethy Zsuzsanna

 

Hogyan előzhető meg a kártétel?

 

A hó-nyomás deformáló hatása ellen már ősszel érdemes megelőzésképpen védekezni az örökzöldek lombjának kötözésével, összefogásával. A kötözés még most is elvégezhető fagymentes napokon, hiszen további kiadós havazások várhatók még a télen.

Ahol a bokrok lombjának kötözése elmaradt, ott a hóhullás után minél előbb verjük le a havat róluk, ne engedjük az alakváltozást állandósulni. A munka kíméletesen, óvatosan végzendő, különben számos hajtás megsérülhet, letörhet. A nappali felmelegedés a lombon ülő hóréteget gyakran megolvasztja, a megjegesedett réteg már nehezen távolítható el. A frissen hullott, még nem tömörödött, úgynevezett porhó a lehullott levelek összegyűjtésére kifejlesztett lombszívó és -fújó gépek segítségével is könnyen eltávolítható a bokrokról.

 

Tuja
Fotó: Némethy Zsuzsanna

 

A károsodott bokrok, fák ágrendszerét tavasszal minél előbb korrigáljuk erős hevederszerű szalaggal végzett összehúzással. A drótokkal történő szabályozás nem ajánlott, a drót könnyen belevágódik az ág szöveteibe, a tápanyagszállítást akadályozza, növekedést lassítja, súlyos esetben pusztulást okozhat. A kártétel utáni, tavasszal kezdett korona-alakítás (visszarendezés) kedvező hatásához több hónap szükséges, őszig érdemes fenntartani.

 

Hó kártétele a gyepen

 

A hólepel a kertek legnagyobb felületét, a gyepet is beborítja. A laza hótakaró alatt a növények nem sérülnek, hiszen az a levegőt átengedi, és hőszigetelő hatással is rendelkezik. Ha a hóréteg megolvad, jégréteg képződik felszínén, vagy eső fagy rá, a hótakaró elveszíti levegő áteresztő képességét. Egy-két hetes jégpáncélos hótakaró alatt levegő hiányában a fűszálak károsodnak, befüllednek. Ilyen körülmények között szokott fellépni a gyep fuzáriumos betegsége. Nehezen kivitelezhető, de hatékony megoldás ez esetben a jeges hóréteg megtörése a levegőcsere fenntartása érdekében.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 420796
Hónap: 11278
Nap: 413