Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ostromállapot a kertben: megjelentek a tetvek!

leveltetu04_145_145.jpgHa a levéltetvek valahol megjelentek, akkor előbb-utóbb elszaporodnak, úgyhogy a kert tulajdonosának tennie kell valamit ellenük.

Ha a levéltetvek valahol megjelentek, akkor előbb-utóbb elszaporodnak, úgyhogy a kert tulajdonosának tennie kell valamit ellenük.

 

A kártevőnek igen sok fajtája ismert, de nálunk a legelterjedtebb a fekete, a zöld és a szürke színű. Szinte minden kerti növényt, a gyümölcsfákat, a zöldségféléket, a szőlőt és a dísznövényeket is megtámadja, ezért az ellene történő védekezés elengedhetetlenül szükséges.

 

Zöld levéltetű

 

A zöld levéltetű egyik legkedveltebb tápnövénye az őszibarackfa; az apró, de népes csoportokban élő kártevőt a levél fonákján (alsó felén) lehet először megtalálni, de ha azt tapasztaljuk, hogy a fa törzsén és ágai között sok hangya mászkál, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a leveleket már a levéltetvek szívogatják. A hangyák ugyanis a levéltetvek potrohán kiváltott, édes nedvvel táplálkoznak, ezért károsak is, mert széthurcolják, terjesztik a tetveket. Miként a többi levéltetű faj, ez sem válogatós és más gyümölcsfajokat, zöldségféléket és egyéb növényeket is károsít.

 

Fekete levéltetű

 

Ezekben a hónapokban bizonyára már mindenki találkozott a cseresznyefák fekete levéltetveivel, amelyek különösen a hajtások csúcsán fejlődött, friss, lédús leveleket kedvelik és azokat apró kötegekké sodorják össze. Ezeket célszerű azonnal levágni és elégetni, vagy a kommunális szemétben megsemmisíteni.
A díszbokrok közül legkorábban az áljázmin bokor hajtásait támadják meg.

 

Szürke levéltetű

 

Az almafákat legtöbbször a szürke levéltetű támadja meg, de amint fentebb említettem: szinte minden kerti növény szenved ennek a kártevőnek az elszaporodásától, sőt az utóbbi években olyan örökzöld fákon és bokrokon is megjelentek és folyamatosan szaporodnak a levéltetvek (például a tujabokrokon), amelyeken ezeket a kártevőket korábban nem észlelték.

 

Védekezés a levéltetvek ellen

 

A levéltetvek ellen az évek során igen sokféle házi szerrel próbálkoztak védekezni. Néhányan jelezték, hogy a hígított tejoldat, a szappanlé hatására is csökkent a levéltetvek okozta kár, de ilyenkor gyakran bebizonyosodott, hogy inkább az öntözővíz erős sugara, vagy egy nyári záporeső gyérítette a levéltetvek tömegét. Használjuk tehát ellenük a hatóságilag engedélyezett és legálisan beszerezhető rovarirtó szereket, amelyeket szélcsendes órákban kell kipermetezni. Ne kísérletezzünk a javasoltnál nagyobb töménységű oldatot használni, mert az nem eredményez jobb hatást, viszont nagyobb terhelést jelent a környezetünk számára.

 

Ne csak a növényeket, hanem magunkat is védjük!

 

A munka elvégzése során – permetlé keverésétől kezdve – feltétlenül szükség van védőruházatra (gumikesztyű, védőruha, fejvédő, szemüveg), mert nem az a bátor ember, aki ezeket szükségtelennek tartja, hanem az, aki a legmagasabbra nőtt cseresznyefa legfelső ágain érett gyümölcsöt is testi sérülés nélkül betakarítja! Azt pedig szinte felesleges hangoztatnom, hogy permetezés után alapos mosakodásra és a szennyezett permetezőgép, az edények és az egyéb eszközök kitakarítása mennyire fontos!

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 17
Összes: 420805
Hónap: 11279
Nap: 413