Őszi lemosó permetezés

korterozsda03_145_145.jpgA kártevőket legjobban és legbiztonságosabban az őszi, lemosó permetezéssel lehet megelőzni és kivédeni.

Ha kertészkedő olvasóink az egyre hosszabbodó őszi estéken felidézik emlékezetükbe azokat a küzdelmeket, amelyeket az év folyamán a kártevők és a kórokozók ellen folytattak, akkor lelki szemeik előtt bizonyára fodrosodott levelű őszibarackfák, tetves szilvahajtások, moníliás cseresznyeágak, levélfoltos rózsabokrok és lisztharmattól, szürkepenésztől rothadó szőlőfürtök jelennek meg.

Korábban a szakirodalom a télvégi, rügyfakadás előtti lemosó permetezést tartotta olyan védekezési eljárásnak, amely a kárt okozó szervezetektől mentesíti a kert növényállományát. Még ennél is eredményesebb azonban, ha a lemosó permetezést nem tavasszal, hanem már ősszel, még pedig a vegetáció befejeződése után, lombhullás idején végzik el, mert ezzel a leveleken levő spórákat és áttelelő tojásokat is megsemmisítik, vagyis a fertőzött lombot is semlegesítik.

beteg_levelek_01

Mit kell ilyenkor megpermetezni?

A télen is vegetáló örökzöld növények kivételével mindent, ami fertőzött lehet. Tehát a gyümölcsfákat és a gyümölcstermő bokrokat, beleértve a szamócaágyást is. A lombhullató díszfákat és díszcserjéket, valamint a rózsabokrokat és a szőlőtőkéket. Ezenkívül mindent, ami a kertben fából készült, vagyis a fakerítést, a fakaput, a deszkából épített szerszámoskamrát, árnyékszéket is, mert a faanyag repedéseiben is igen sok kártevőnek a tojásai és betegségnek a spórái telelnek át.

Hogyan kell most permetezni?

Eltérően a nyári, ködszerű permetezéstől, most bő lével, lemosásszerűen kell a növényeket megpermetezni úgy, hogy minden rejtett zugba eljusson a növényvédőszer. A nagyon magas fák csúcsát sokszor csak nagy nehézséggel lehet elérni, pedig lehet, hogy a moníliás gyümölcsmúmiák épen ott sokasodnak! Motoros permetezőgéppel, vagy a háti permetezőgéphez csatlakoztatott hosszabbítóval, mégis kielégítően el lehet végezni ezt a munkát.

Mivel permetezzünk?

Ahol főleg gombabetegségekkel küszködtünk, ott eredményes lesz a bordói lé 2 %-os oldatának használata. Ahol sok volt a levéltetű, a pajzstetű és a vértetű is fellépett, ott inkább a mészkénlé lesz hatásos. Mindkét hagyományos szer kapható a kereskedelemben gyári készítmény formájában, tehát nem kell a keverésükkel, főzésükkel sokat pepecselni. Erős pajzstetű fertőzés esetén nem hagyható el az olajos szerrel (Gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz ) való permetezés sem. A gyakorlati tapasztalatok alapján igen jól bevált a házikertekben és az ültetvényekben is a Vektafid A, a Vektafid R és a Vektafid S nevű permetezőszerek  használata. Ezek több kártevő és betegség ellen sikeresen bevethető, szabadforgalmú, környezetkímélő készítmények, amelyek a biotermesztésben is ajánlottak 2-3 %-os töménységben.

Az időjárás kedvező, az őszi lemosó permetezést a fagyok beálltáig kell befejezni.

Forrás:http://www.balintgazda.hu