Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pázsitápolás nyáron

gyep_145_145.jpgMi az oka annak - kérdezte egy kedves ismerősöm a minap - hogy alig hat évvel ezelőtt telepített és azóta gondosan ápolt pázsitja kezd ritkulni, foltosodik, és elvesztette kezdetben oly vonzó, smaragdzöld színét?

Mi az oka annak - kérdezte egy kedves ismerősöm a minap - hogy alig hat évvel ezelőtt telepített és azóta gondosan ápolt pázsitja kezd ritkulni, foltosodik, és elvesztette kezdetben oly vonzó, smaragdzöld színét?

 

De komolyra fordítva a szót, kétségtelen, hogy a hetenként nyírt, öntözött, gyomlált pázsitok életkora is meghatározott. Legszebbek a telepítés után három-négy évvel, azután egyre több velük a gond és 10 - 12 évnél hosszabb ideig kifogástalan pázsitot nemigen lehet fenntartani.

Ennek főként az az oka, hogy a pázsitot alkotó fű között elszaporodnak a kétszikű gyomok. A kertbarát környezetbarát lehetősége, hogy a gyomokat keskeny pengéjű gyomláló ásóval kiszúrogatja vagy permetezhetünk kétszikűirtó pázsitgyomirtóval. A bőségesen öntözött, félárnyékos gyepekben a mohák is megtelepednek, és elnyomják a kevésbé élelmes fűféléket.

A hazai klímán eddig ismeretlen tünet az utóbbi években egyre több helyen üti fel a fejét: a nyári esőzések után, a fűszálak tövénél kocsonyás állagú, nyálkás anyag jelenik meg, amitől a gyep körkörös foltban kifakul, sárgul, legrosszabb esetben el is pusztul. A barna nyálkás képlet algás fertőzésre utal.

A kiritkulás és a legyengülés másik oka az, hogy a lekaszált füvet nem takarítjuk fel elég gondosan. Az apróra vágott fűszálak ugyanis a nedvességtől összetapadva, nemezszerű réteget képeznek a talajon, amely nem engedi a vizet, a tápanyagokat, és a levegőt a füvek gyökereihez jutni.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 7
Összes: 390953
Hónap: 4728
Nap: 135