Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sáfrány helyett szaflór: bárki kipróbálhatja

safranyos-szeklice-03_145_145.jpgPompásan virágzik a szaflór, másik nevén sáfrányos szeklice, amely a sáfrány árának töredékébe kerül, és sok esetben helyettesíteni képes a drága festőnövényt.

Pompásan virágzik a szaflór, másik nevén sáfrányos szeklice, amely a sáfrány árának töredékébe kerül, és sok esetben helyettesíteni képes a drága festőnövényt.

 
Sáfrány helyett szaflór: bárki kipróbálhatja
 

Hasznos és szép kerti növény a szaflór, vagy hivatalos nevén a sáfrányos szeklice (pórsáfrány, olajözön), amely hibátlanul helyettesíti a nálunk alig termelhető valódi sáfrányt. A magját április elején kell, napos helyre elvetni és júliusra egy méter magasra növekedve nyitja igen dekoratív, sárga virágait, amelynek a szirmait lehet ételek színesítésére felhasználni.

 

safranyos szeklice 01

 

Manapság főként a húsleves és tészták, rizs színének a javítására használják, de régebben ezzel javították meg a gyenge, fehér borok színét, ezzel varázsolták piacképesebbé a házilag köpült vajat, sőt hajmosásra is alkalmasnak találták.

 
 

Csak a szirmokat kell kitépni a teljesen kinyílott virágokból, napos, szélmentes időben! A vékony szirmok gyorsan megszáradnak és jól zárható befőttes üvegben, sötét helyen tárolva egész évben használhatóak.

 

safranyos szeklice

 

Őszig a pórsáfrány „termése” beérik .Ilyenkor lehet belőle kifejteni a jövő évi vetéshez szükséges, fehér magokat. Hosszú szárral levágva tartós díszek lehetnek a virágvázákban!

 

Forrás:http://balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 16
Összes: 420798
Hónap: 11276
Nap: 412