Sáfrány helyett szaflór: bárki kipróbálhatja

safranyos-szeklice-03_145_145.jpgPompásan virágzik a szaflór, másik nevén sáfrányos szeklice, amely a sáfrány árának töredékébe kerül, és sok esetben helyettesíteni képes a drága festőnövényt.

Sáfrány helyett szaflór: bárki kipróbálhatja

Hasznos és szép kerti növény a szaflór, vagy hivatalos nevén a sáfrányos szeklice (pórsáfrány, olajözön), amely hibátlanul helyettesíti a nálunk alig termelhető valódi sáfrányt. A magját április elején kell, napos helyre elvetni és júliusra egy méter magasra növekedve nyitja igen dekoratív, sárga virágait, amelynek a szirmait lehet ételek színesítésére felhasználni.

safranyos szeklice 01

Manapság főként a húsleves és tészták, rizs színének a javítására használják, de régebben ezzel javították meg a gyenge, fehér borok színét, ezzel varázsolták piacképesebbé a házilag köpült vajat, sőt hajmosásra is alkalmasnak találták.

Csak a szirmokat kell kitépni a teljesen kinyílott virágokból, napos, szélmentes időben! A vékony szirmok gyorsan megszáradnak és jól zárható befőttes üvegben, sötét helyen tárolva egész évben használhatóak.

safranyos szeklice

Őszig a pórsáfrány „termése” beérik .Ilyenkor lehet belőle kifejteni a jövő évi vetéshez szükséges, fehér magokat. Hosszú szárral levágva tartós díszek lehetnek a virágvázákban!

Forrás:http://balintgazda.hu