Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilva tavaszi betegsége: a bábaszilva

babaszilva1_145_145.jpgTavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek.

Tavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek.

 

Tavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek. Az egészségestől lényegesen nagyobb, hosszúkás, megnyúlt alakú, deformált, meggörbült, gyakran lapos termések nőnek. Színűk is eltérő: míg az egészséges szilva héja zöld, a beteg szilváé fehéres, gyakran hamvas bevonattal. A beteg szilvák növekedése később leáll vagy összeaszalódva, töppedve a fán maradnak, vagy számosan lehullanak. A Monilia gomba másodlagos fertőzése miatt a tafrínás termések gyakran elrohadnak.

 

Bábaszilva

 

Taphrina pruni Prunus cerasifera-n

 

BábaszilvaA bábaszilva vagy táskaszilva betegséget a Taphrina pruni gomba okozza. A gomba közeli rokona az őszibarackfák leveleinek kora tavaszi deformációját előidéző Taphrina deformans-nak.

Ez a gomba is kora tavasszal fertőz: a szilvavirágok kinyílásától, a terméskötődés és a fiatal terméskezdemények fejlődésig folyamatosan. A fertőzési ciklust a felmelegedés állítja le, mivel az nem kedvez a gombának. Fertőzi a termesztett szilvát, a mirabolán szilvát és a kökényt is.

A kórokozó a szilvafák kérgén telel. A fák nyugalmi időszakában rézszulfát hatóanyagú szerrel lemosó permetezéssel lehet ellene védekezni.

Virágzástól a zöld termések kezdeti növekedéséig, különösen csapadékos, nedves időben a következő gombaölő szerekkel javasolt permetezni: kaptán hatóanyagú Orthocid 50 WP, Merpan 50 WP, folpet hatóanyagú Folpan 50 WP, mankoceb hatóanyagú Dithane M-45, difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC.

A lehullott, beteg gyümölcsöket ajánlott összegyűjteni vagy a talajba beásni a továbbfertőzés megelőzésére.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 420793
Hónap: 11277
Nap: 410