Szilva tavaszi betegsége: a bábaszilva

babaszilva1_145_145.jpgTavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek.

Tavasszal a virágszirmok hullása után a növekedésnek indult szilvatermések között szokatlan méretű és alakú termések is fejlődnek. Az egészségestől lényegesen nagyobb, hosszúkás, megnyúlt alakú, deformált, meggörbült, gyakran lapos termések nőnek. Színűk is eltérő: míg az egészséges szilva héja zöld, a beteg szilváé fehéres, gyakran hamvas bevonattal. A beteg szilvák növekedése később leáll vagy összeaszalódva, töppedve a fán maradnak, vagy számosan lehullanak. A Monilia gomba másodlagos fertőzése miatt a tafrínás termések gyakran elrohadnak.

Bábaszilva

Taphrina pruni Prunus cerasifera-n

BábaszilvaA bábaszilva vagy táskaszilva betegséget a Taphrina pruni gomba okozza. A gomba közeli rokona az őszibarackfák leveleinek kora tavaszi deformációját előidéző Taphrina deformans-nak.

Ez a gomba is kora tavasszal fertőz: a szilvavirágok kinyílásától, a terméskötődés és a fiatal terméskezdemények fejlődésig folyamatosan. A fertőzési ciklust a felmelegedés állítja le, mivel az nem kedvez a gombának. Fertőzi a termesztett szilvát, a mirabolán szilvát és a kökényt is.

A kórokozó a szilvafák kérgén telel. A fák nyugalmi időszakában rézszulfát hatóanyagú szerrel lemosó permetezéssel lehet ellene védekezni.

Virágzástól a zöld termések kezdeti növekedéséig, különösen csapadékos, nedves időben a következő gombaölő szerekkel javasolt permetezni: kaptán hatóanyagú Orthocid 50 WP, Merpan 50 WP, folpet hatóanyagú Folpan 50 WP, mankoceb hatóanyagú Dithane M-45, difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC.

A lehullott, beteg gyümölcsöket ajánlott összegyűjteni vagy a talajba beásni a továbbfertőzés megelőzésére.

Forrás:http://www.balintgazda.hu