Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi munkák a szőlőskertben

szolo08_145_145.jpgA legfontosabb tennivalókat sorolom fel a boldog kerttulajdonosnak, aki szőlőtőkékkel rendelkezik a kertjében.

A legfontosabb tennivalókat sorolom fel a boldog kerttulajdonosnak, aki szőlőtőkékkel rendelkezik a kertjében.

 

Szeretnénk ilyenkor már kimenni a kertbe és valami látványos munkával véget vetni a hosszú téli pihenőnek... Nos, erre ad most kiváló lehetőséget a szőlőskert, ahol az enyhe, szélmentes, napos órákban igen fontos és hasznos munkákat végezhetünk most el. E helyt csak a munkafolyamatok felsorolására és fontosságuk hangoztatására van lehetőségem, de a honlapomon bőséges információ található a módszerekről is. És még ennél is hatékonyabb, ha egy tapasztalt vincellér mellé szegődve lesik el, hogy egyiket-másikat hogyan lehet a legeredményesebben végrehajtani!

 

Lássuk hát, hogy márciusban milyen munkák időszerűek a szőlőskertben!

 

Ahol az alacsony művelésű tökéket földdel felkupacolták, ott most ezeket le kell bontani, kinyitjuk a szőlőt, hogy a vesszőkön levő rügyek – a nedvkeringés megindulása után – minél előbb kihathassanak. A biztonság kedvéért ajánlatos a vesszőkön levő néhány termőrügyet hosszában éles késsel felmetszeni és ezzel megállapítani, hogy a rügyek nem károsodtak-e. Ha a rügymetszet szövetei élénken zöldek, akkor a rügy ép és alkalmas lesz a fürtök kinevelésére. Ha a rügy szövete a csúcsán elbarnult, akkor kisebb fagykár érte, de ha az egész metszet barna, vagy fekete: a rügy elfagyott.

 

Mire támaszkodhatnak a szőlőtőkék?

 

A szőlő futónövény, gondozatlanul felmászik a fák koronájába is, ezért támasztékra van szüksége. A legjobb, hagyományos támaszték az akácfából hasított karó, amely10-15 évig is támasztja a fürtöket viselő termővesszőket az alacsony művelésű tökék mellett. A magasművelésű szőlőkben azonban épített támrendszerre van szükség; ez támoszlopokból és vízszintesen kifeszített huzalokból áll. A meglazult huzalokat tavasszal meg kell feszíteni.

 

Pótoljuk a hiányzó tőkéket!

 

Nagyon fontos feladat a hiányzó tőkék pótlása. Ez legegyszerűbben sima vesszőkkel történik, amelyeknek a megeredési valószínűsége meglehetősen alacsony. Ezért a pótlásra inkább használjunk gyökeres vesszőt, illetve kötött talajú termőhelyen gyökeres oltványt.

A hiányzó tőkék pótlására kiváló módszer a bujtás. Ez úgy történik, hogy egy egészséges, biztonságosan termő, megfelelő fajtájú tőkéről kiválasztunk egy erős, hosszú vesszőt és azt a hiányzó tőke helyén ásott gödörbe vezetjük; ott az gyökeret ver és a következő évben akár már szüretelni is lehet róla néhány fürtöt.

 

Hogyan váltsunk szőlőfajtát?

 

Előfordul, hogy a szőlősorba került egy vadalanyról fejlődött, vagy nem megfelelő fajtájú (pl. fehér bort termő ültetvénybe egy vörösbort termő tőke) szőlőtőke. Ezt gyökérnyakba oltással lehet a kívánt fajtára váltani. Ehhez a tőke körül földet ki kell emelni, a tőke fejét le kell vágni, fel kell hasítani és abba kell egy oltóvesszőt behelyezni, a sebet oltóviasszal bekenni és bekötözni. Az így beoltott tőke gyors fejlődésnek indul és a következő évben már teremhet is.

 

A metszéstől függ a termésünk!

 

A szőlőtőke igényes növény, egész évben törődni, foglalkozni kell vele. Ha a fenti munkákat elvégeztük, a nedvkeringés megindulása után következik a metszés, amelyet nagyon gondosan kell elvégezni annak a biztos tudatában, hogy a termés mennyiségének a túlzott növelése a szőlőtermés minőségének csökkenésével jár! Meg kell tehát keresni a metszésnek azt a mértékét, amely egyensúlyt teremt a mennyiség és a minőség között!

 

Szőlő metszés

 

Csak a metszés után következzék a tőkék lemosó permetezése, amely azonban feltétlenül szükséges növényvédelmi eljárás a szőlő rendszeresen bekövetkező gombafertőzéseinek (peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás) megelőzésére.

***

Nagy igazságot hirdet Jókai Mór a Kertészgazdászati jegyzetek (1896) című könyvecskéjében, amikor azt tanítja minden szőlőt telepítő embertársának: A szőlő nem engedelmes jobbágy, mint a krumpli, a ki tudja már a kötelességét: a szőlő a szolgabíró, a ki munkára hajt s halasztást nem enged. A ki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 20
Összes: 420804
Hónap: 11279
Nap: 413