Tavaszi növényvédelem: a 6 legfontosabb tennivaló

szolo02_145_145.jpgHa korán tavaszodik, korán kezdhetünk hozzá a kerti munkákhoz. Most a télvégi, tavaszi növényvédelem néhány legfontosabb kérdésére hívnám fel a figyelmüket.

A fák tisztogatása

Most már nem kell halogatni a gyümölcsfák törzsének, vastag ágainak és a szőlőtőkék karjainak a tisztogatását. Ehhez fakaparóra és drótkefére van szükség. Az előbbivel leválasztjuk a kéregpikkelyeket és a kéregfoszlányokat, az utóbbival pedig lekeféljük a rájuk rakódott szennyeződést. A harmadik eszköz egy fólia, amit a tisztítandó növény alá terítünk és a rajta összegyűlő törmeléket haladéktalanul megsemmisítjük, elégetjük.

Metszés

Ezután következzék az idős gyümölcsfák ritkító metszése, a fiatal fák alakítása és a szőlőtőkék termőre metszése. Ezek is növényvédelmi eljárások, hiszen a napsütötte, átlátható, szellős koronában a gombabetegségek kevésbé képesek elszaporodni, a permetezés pedig eredményesebb, hatékonyabb lesz. Metszés DVD >>

Télvégi, lemosó permetezés

Ha ezzel a munkával végeztünk, csak akkor lássunk hozzá a télvégi, lemosó permetezéshez. Ha csak gombabetegségek ellen akarunk védekezni, akkor a legcélszerűbb bordói lével vagy Vektafid R nevű szerrel permetezni. Ha rovarkártevők is vannak, akkor használjunk mészkénlevet, illetve Agrol Plus-t vagy a Vektafid egyéb változatait. Arra fokozottan kell ügyelni, hogy bőséges lével, lemosásszerűen permetezzünk és a fa minden, eldugott részére jusson növényvédőszer. A télvégi permetezés környezetbarát, hiszen ún. szelíd szerekkel történik olyankor, amikor a kertek még néptelenek. Bővebben erről Némethy Zsuzsanna (Növénydoktor) cikkében olvashat.

Csíkcsapdák

Újszerű védekezési mód a csíkcsapdák felrakása. Azért mondom, hogy újszerű, mert valamikor régen széles körben alkalmazták, de azután felhagytak vele, mert a napfényen nem beszáradó és esőálló ragacsos anyag házi előállítása elég hosszadalmas feladat volt. Most azonban készen lehet kapni csíkcsapdát, amely a fa törzsére övezve – a légyfogóhoz hasonlóan – elfogja a törzsön le-fel mászkáló kártevő rovarokat, tetveket, atkákat, hangyákat, stb. Gazdaboltokban beszerezhető, a szakma ragacsos hernyófogó övnek, vagy hernyó elleni enyves övnek ismeri.

Talajfertőtlenítés

Fontos, tavaszi feladat a talajfertőtlenítés, mert a talajban többféle kártevő (drótféreg, cserebogár pajor, lótücsök, stb.) él és szaporodik. Ezek roppant falánkak és különösen tavasszal minden, zsenge növényi részt megrágnak, tönkretesznek. A drótférgek és a pajorok ellen Force 1,5 G van csak forgalomban házikerti felhasználásra, ezért ezt használjuk. A lótücskök ellen az Arvalin L-R hatékony. A kiszórt szereket sekélyen be kell művelni a talajba és – ha az száraz, akkor – meg kell öntözni, mert száraz talajban a vegyszerek nem oldódnak fel.

A magvetésre, palántázásra használt földben rendszerint vannak palántadőlést okozó gombák is. Ezek ellen a talajt egy-két órára tegyük forró sütőbe (előtte öntözzük be, mert a forró gőznek kell hatnia), ezzel fertőtlenítjük. Ugyanezt a célt vegyszerekkel is elérhetjük oly módon, hogy a talajba kell dolgozni a szereket, ahol a mag van, illetve a gyökere lesz. Használhatunk Dithane-t, vagy Mycostop gombaölő szert.

A talajfertőtlenítés helyett érdemes csávázott vetőmagot használni. Az üzemben csávázott vetőmag ellenáll a kártevők és a betegségek támadásával szemben.

Gyomirtás

Végül a tavaszi növényvédelemhez tartozik a gyomirtás is, hiszen tudvalevően a gyomok gazdanövényei a kártevőknek és betegségeknek. Az idejében végzett talajporhanyítás, a kapálás, szükség esetén a gyomirtó vegyszerek használata megakadályozza a gyomok mértéktelen elszaporodását.

Forrás:http://www.balintgazda.hu