Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Télen is kell öntözni a kertet, de nem mindegy, hogyan!

fenyo07_145_145.jpgElőnyös, ha hosszabb száraz periódus esetén az örökzöldeket télen is megöntözzük, mégpedig nagy mennyiségű vízzel és fagymentes napokon.

Előnyös, ha hosszabb száraz periódus esetén az örökzöldeket télen is megöntözzük, mégpedig nagy mennyiségű vízzel és fagymentes napokon.

 

A tűlevelű és a lomblevelű örökzöld fák (fenyők, cédrusok, tuják, hamisciprusok, borókák, mahóniák, magyalok, puszpángok, babérmeggyek stb.) - amint a nevük is mutatja - télen is zöldek, tehát ebben a zord időszakban is vesznek fel vízben oldott tápanyagokat, illetve adnak le oxigént és vízgőzt. Ennek következtében ezek a szép növények télen nem is annyira a hidegtől, mint inkább a vízhiánytól szenvednek.

 

Fenyőág

 

Az átfagyott talaj morzsái között ugyanis a víz jég formájában van jelen, és ezt a növények gyökerei akkor se képesek felvenni, ha átmenetileg a légtér hőmérséklete a fagypont fölé emelkedik. Ezért nagyon előnyös, ha hosszabb száraz periódus esetén az örökzöldeket télen is megöntözzük, mégpedig nagy mennyiségű vízzel és fagymentes napokon.

Fontos, hogy a dél körüli órákat válasszuk, mert ekkor már kicsi az esélye az azonnali visszafagyásnak és még az esti lehűléstől sem kell tartanunk, van idejük a növényeknek felvenni víz egy részét. Ilyenkor nagyon meghálálják azt is, ha tiszta vízzel lemossuk a felületükről a kormot, a füstöt és a port. Különösen érzékenyek a téli vízhiányra az ősszel telepített örökzöldek. Ezeket nemcsak ültetéskor kell megöntözni, hanem télen is.

Vízveszteségüket azzal is mérsékelhetjük, hogy a déli oldalukra árnyékolót állítunk fel, amely megvédi őket a közvetlen napsütéstől és ily módon a kifagyástól. Az árnyékolót nádból, évelő növények levágott szárából, kukorica- és napraforgószárból házilag készítsük el.

 

Forrás:http://www.balintgazda.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 Pontos idő


Naptár


Retró Rádió

Online rádió indítása!

Elsősegély

SOS - Elsősegély alkalmazás

Gyorsan és könnyen használható alkalmazás vészhelyzet esetére és a felkészüléshez. Kattintson és nézze meg!


Időjárás


Országos Polgárőr Szövetség


Kövessen minket a Facebook-on!


Levelezőlista
Statisztika

Online: 19
Összes: 423875
Hónap: 11163
Nap: 315